IZRAEL: Kosovo za Srbe ono što je Judeja za Jevreje!

 
  • 2

- Ako bi Izrael priznao Kosovo, to bi pogoršalo naše odnose (izraelske) sa Srbijom i zadalo bi težak udarac ovom važnom prijateljstvu - naglašava autor teksta pod naslovom "Reci 'ne' Kosovu"

Uprkos pritiscima poslednjih sedmica da Izrael prizna nezavisnost Kosova, to se neće dogoditi, jer to nije u izraelskom nacionalnom interesu i štetilo bi "krhkoj perspektivi pomirenja" Beograda i Prištine, ističe se u tekstu objavljenom u izraelskom listu "Džeruzalem post".

Zagovornici poteza priznavanja Kosova, koji daju razne argumente od istorije do ljudskih prava, smatraju da je u nacionalnom interesu Izraela da se pridruži zemljama koja su već priznale nezavisnost Kosova i kojih ima blizu 100.

- Ako bi Izrael priznao Kosovo, to bi pogoršalo naše odnose (izraelske) sa Srbijom i zadalo bi težak udarac ovom važnom prijateljstvu - naglašava autor teksta pod naslovom "Reci 'ne' Kosovu".

S obzirom na činjenicu da će Srbija najverovatnije ući u Evropsku uniju u narednih 10 godina i da se ona nalazi na raskrsnici puteva između Istoka i Zapada, naš nacionalni interes nam nalaže da negujemo odnose sa Beogradom, a ne da ih komplikujemo priznavanjem Kosova, dodaje se u tekstu.

U tekstu se podseća da, još od jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, "Izrael čvrsto stoji na svom principijelnom odbijanju da podrži opasan gambit kosovskih Albanaca i nema dobrog razloga da se to promeni".

- Osim toga, u svetlu ohrabrujućeg napretka koji je ostvaren u poslednjim razgovorima između Beograda i Prištine, bilo bi nepromišljeno za Izrael da se meša u delikatan proces pregovaranja time što bi priznao kosovsku nezavisnost - navodi se u tekstu.

Izraelski list podseća da, posle mnogo godina konflikata, Srbi i kosovski Albanci vode direktne razgovore.

- Ako bi Izrael i druge zemlje priznale sada Kosovo, to bi moglo da izazove tenzije i nanese štetu krhkoj perspektivi za dalje pomirenje - naglašeno je u tekstu.

Status Kosova mogao bi najbolje da se reši između samih strana, bez uplitanja međunarodne zajednice.

Tu je, svakako, pitanje istorijske pravde − Kosovo je za Srbe ono što je Judeja i Samarija za Jevreje, kolevka nacije, mesto na kome je sve počelo.

Više od 800 godina Kosovo je srce Srbije, a izraelsko priznanje Kosova moglo bi samo da bude opasan presedan, koji bi vrlo lako mogao da se okrene i upotrebi protiv nas, istakao je autor teskta.

- Na kraju, u vreme rastućeg islamskog ekstremizma širom planete, uključujući zapaljivi Balkan, da li je zaista u interesu Izraela i zapadnih zemalja da još jedna većinski muslimanska zemlja nastane na krilu južne Evrope - dodaje se u tekstu.

Autor članka upozorava da islamski ekstremisti žele da na Kosovu stvore uporište, što bi u budućnosti moglo da predstavlja veliki rizik za stabilnost Balkana.

Srbija je značajan prijatelj Izraela i, kako se podseća, napravila je značajne korake u poslednjih 10 godina na izgradnji demokratije i otvaranju ka zapadu.

To ne bi trebalo sada vratiti Srbima time što bi se primoravali da prihvate nepravedno cepanje njihove zemlje, smatra autor teksta, koji je dodao da većina azijskih, afričkih i južnoameričkih zemalja nije priznala nezavisnost Kosova.

- Uprkos onome što bi kritičari mogli da kažu, to treba, takođe, Izrael da učini - zaključuje se u tekstu jerusalimskog dnevnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA