Bundestag: Saglasnost za pregovore sa Srbijom

Poslanici Bundestaga dali saglasnost da nemačka vlada na sastanku Evropskog saveta glasa za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, s tim da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine

  • 1

Nemački Bundestag dao je danas, glasovima vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije, saglasnost da nemačka vlada na sutrašnjem sastanku Evropskog saveta glasa za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine.

Ukoliko Evropski savet u decembru potvrdi ''potpuno i trajno sprovođenje obaveza iz plana o implementaciji'', sklopljenog 26. maja između Srbije i Kosova, onda se u januaru može održati pristupna konferencija, navodi se u zaključku Bundestaga.

Zaključci u formi deklaracije usvojeni su posle rasprave o izveštaju savezne kancelarke Angele Merkel.

Podnoseći izveštaj savezne vlade uoči samita EU danas i sutra u Briselu, kancelarka Merkel rekla je da su Srbija i Kosovo učinili "bez sumnje odlučujući napredak" potpisivanjem sporazuma u Briselu.

No, kako je rekla, "tek kada se u decembru potvrdi napredak u sprovođenju dogovorenog, moguće je da se u januaru održi prva konferencija između EU i Srbije i pristupanju".

Pored toga, Nemačka pre punopravnog članstva Srbije u EU, očekuje i "punu normalizaciju odnosa" Beograda i Prištine, navela je Merkelova.

Folker Kauder, stranački kolega nemačke kancelarke iz CDU, govoreći o samitu u Briselu, istakao je da će na njemu biti donete važne odluke, prenosi Dojče vele.

- Jedna od važnih odluka jesu pregovori sa Srbijom na putu ka Evropi - rekao je Kauder, i zatim se obratio kandidatu opozicionih socijaldemokrata (SPD) za kancelara Peru Štajnbriku.

- Mi, gospodine Štajnbrik, podržavamo te pregovore, ali za razliku od toga kako ste vi, SPD, to formulisali za današnju debatu u Bundestagu, vi hoćete da se danas odredi datum za početak pregovara. Mi kažemo "da" za pregovore, ali pre nego što se odredi datum za početak, mora se dobiti potvrda o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova - rekao je Kauder.

Oliver Lukšić, poslanik liberala (FDP), rekao da je to što je Srbija na dnevnom redu samita Evropske unije znak da EU ostaje magnet za proširenje i da bi nad tim trebalo da se zamisle evroskeptičari.

Prema njegovim rečima, sporazumom između Srbije i Kosova od 19. aprila, Vlada Srbije napravila je istorijski korak.

- Sporazum pokazuje novu spremnost da odnosi sa Kosovom trajno normalizujuju. Taj istorijski momenat je važan za Srbiju, za Balkan i za Evropu. Zbog toga je dobro i važno da nemački Bundestag po tom pitanju da jasan signal - rekao je Lukšić u Bundestagu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srdjo

    27. jun 2013 | 23:57

    Zeleno svetlo, zuto svetlo i sta vec???Nas tamo treba da predsavlja Branko Kockica.Mislim stvarno...Tataratiraaaaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA