Amfilohije: Legli ste na rudu Evropi

Amfilohije je u intervjuu podgoričkoj Televiziji "Atlas" rekao da je "muratovska tiranija" na Kosovu u 14. veku "isto što i sadašnja (tiranija) NATO ili ne znam čija"

  • 13

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije ocenio je da je sadašnje stanje na Kosovu "nasleđe onoga što se na Kosovu zbivalo 1389".

Amfilohije je u intervjuu podgoričkoj Televiziji "Atlas" rekao da je "muratovska tiranija" na Kosovu u 14. veku "isto što i sadašnja (tiranija) NATO ili ne znam čija".

Na pitanje šta je pravo rešenje za Kosovo, ako to nije sporazum koji su u Briselu sklopile vlade Srbije i Kosova, mitropolit Amfilohije je odgovorio ocenom da je Kosovo "veritakala u svakom smislu za ovaj narod - zovite ga kako hoćete - ili za ove narode, za ove države".

Prema rečima Amfilohija, "normalno i zdravo rešenje" za Kosovo je to da ono pripada svima. Mitropolit je u tom kontekstu citirao Njegošev stih: "Neka bude što biti ne može".

Amfilohije je kazao da sporazum koji su u aprilu postigli premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, "nikome ne donosi dobro", već Kosovo, kako je ocenio, "ostaje bure baruta" što je, po njemu, bilo i posle Kosovske bitke 1389. godine.

Mitropolit je izneo da je potpredsedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću, na njegovu ocenu da su sporazumom Dačića i Tačija Srbiji otvorena sva vrata u Evropi, uzvratio rečima: "Otvorena su vrata zato što ste im legli na rudu".

Prema oceni Amfilohija, Evropa atakuje na "dostojanstvo srpskog naroda", a to što je EU, upravo danas, na Vidovdan, odlučila o otvaranju pregovora sa Srbijom, Amfilohije je objasnio kao "nastavak svega što se s nama događalo posle 1389. godine".

- To je nastavak robovanja - kazao je Amfilohije, opet citirajući Njegoša "Što se ne htje u lance vezati, ali je naveo da se "crkva ne veže u lance".

Mitropolit nije precizno odgovorio na pitanje o tome kakva je suštinska poruka Sinoda SPC u vezi sa sporazumom o Kosovu, već je rekao da bi on bio "malo radikalniji" u zaključcima.

Amfilohije je potvrdio da je na majskom Saboru Svetog Sinoda SPC "pominjano" da se Ivici Dačiću oduzmu crkvena odlikovanja: "Neko je to pomenuo, ja nijesam ni znao da Dačić ima ta odlikovanja", rekao je mitropolit.

(Telegraf.rs /Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gane

    29. jun 2013 | 00:11

    Bog te blagoslovio za vszda mudre reci...

  • sanak

    29. jun 2013 | 02:28

    E, ovo resenje "Neka bude sto biti ne moze"je izvanredno. Kako se niko toga do sada nije setio? I nekako je univerzalno, moze se na sve primeniti. Sad znam odgovor i na pitanje kako platiti racune,kako naci posao,kako......

  • G-Man

    29. jun 2013 | 00:38

    Tako je...Svaka vam je ka' Njegoseva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA