DAČIĆ: Ne idem na odmor zbog priprema za početak pregovora!

Predstoji formiranje 35 timova za svaku oblast i jednog centralnog tima. Zbog preobimnog posla premijer ove godine neće ići na godišnji odmor

  • 6

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da danas počinje tehnnička organizacija pripreme za pregovore sa EU, da predstoji formiranje 35 timova za svaku oblast i jednog centralnog tima.

Dačić je novinarima u Vladi Srbije rekao da još nije dogovoreno ko će voditi glavni pregovarački tim Srbije.

On je rekao da Srbija nije možda ni svesna istorijskog dana i početka novog procesa i procedura jer se do sada uglavnom bavila rešavanjem pitanja Kosova a otvaranje pregovora podrazumeva ubuduće bavljenje i najsitnijem detaljima.

- Moramo sve da uradimo da se najkasnije do januara pripremi konferencija - predstoji nam vreme u kojem se štite naši interesi, a kada sam to ranije govorio nisam mislio samo na Kosovo - rekao je Dačić.

On je podvukao da je odluka o otvaranju pregovora bezuslovna i konačna, da je možda mogla da dođe ranije i naveo da je, kako je rekao, na zahtev prijatelja Srbije izbačen deo iz dokumenta koji se odnosio na još jednu proveru Srbije u decembru.

- Na zahtev naših prijatelja, Ketrin Ešton, Slovačke Češke, Poljske i Mađarske to smo uspeli da skinemo. Sada predstoji formiranje 35 timova za svaku oblast pojedinačno i jednog centralnog tima -  rekao je Dačić.

On je naveo da će za to biti potrebno anagažovanje možda i nekoliko hiljada ljudi gde, kako je naglasio, nema mesta međustranačkom nadmetanju.

- Od danas počinje tehnnička organizacija pripreme za pregovore, u ponedeljak dolazi predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, 9. jula Ketrin Ešton i Štefan File sa kojim ćemo se družiti u narednom periodu i koji će dovesti tehnički tim - rekao je Dačić i podvukao da još nije dogovoreno ko će voditi glavni pregovarački tim Srbije.

Premijer je naglasio da pregovarački timovi mora da se bave i najsitnijim detaljima jer je to budućnost Srbije u Evropi i "kako se to ispregovara tako će i biti".

On je naveo kao primer da je Poljska težište stavila na poljoprivredu, skandinavske zemlje na ribolov, a Italijani "na to da li se pica peče na ovakav ili onakav način" dok je za Francuze pitanje bilo da li mogu da proizvode buđav sir, a za Srbiju će to biti pitanje da li se i kako peku prasići, jagnjići i rakija o čemu se godinama unazad govorilo.

- Morate da znate, kada počne proces šta su vaši interesi. Nemoj sutra da se desi da ne znamo šta hoćemo i to nije pitanje samo za ministre - rekao je Dačić.

Premijer je naglasio da zbog obimnog posla koji predstoji on neće ići na odmor iako su letnji odmori u EU od kraja jula do kraja avgusta.

- Moramo sve da uradimo da se najkasnije do januara pripremi ta konferencija. Ja neću na odmor jer predstoji mnogo posla - naglasio je premijer.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    29. jun 2013 | 15:00

    Припреме за почетак преговора о датуму за почетак преговора о почетку припрема за почетак преговора за почетак ултиматума о почетку испуњавања за евентуални улазак у ЕУ. Верује ли неко у ове приче?

  • Ronaldo

    29. jun 2013 | 14:54

    Turska je dobila datum pre 20god,tako će i Srbija proći

  • najprovokator

    29. jun 2013 | 19:20

    mislimmm...kale....ti si na odmoru sve vreme...treba da odeš sa odmora..i da se ne vraćaš

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA