DENIO: Pregovori možda i pre kraja godine!

Ambasador Denio je izjavio da zna da je Vlada Srbije, "kao i Francuska uostalom", želela raniji datum otvaranja pregovora sa EU, ali je januar sledeće godine bio uslov da sve članica Unije postignu konsenzus

  • 2

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio smatra da ništa ne bi trebalo da spreči Srbiju da započne pregovore s Evropskom unijom pre kraja godine ako "nastavi da ulaže napore istim tempom kao i do sada".

- Mnogo toga je urađeno, ali normalizacija odnosa sa Kosovom je složen i dug proces koji nije završen. To je razlog zbog čega će to biti deo važnih parametara u pregovorima o pristupanju. Ali ja nemam nijedan razlog da sumnjam da Srbija neće nastaviti da ulaže napore s istim zauzimanjem kao i u prethodnim mesecima - rekao je Denio u intervjuu za današnji "Blic".

Ambasador Denio je izjavio da zna da je Vlada Srbije, "kao i Francuska uostalom", želela raniji datum otvaranja pregovora sa EU, ali je januar sledeće godine bio uslov da sve članica Unije postignu konsenzus.

Na pitanje da li će Srbiji biti postavljen novi uslov da omogući Kosovu da bude predstavljeno u institucijama EU i UN, Denio je odgovorio da nema nijednog novog uslova.

- Za mlade iz Srbije koji su odrasli za vreme teških godina i koji moraju da se suočavaju sa krizom i nezaposlenošću, to je velika vest, novi pogled u budućnost. Njima se nudi perspektiva i to ne neka mitska nego i te kako realna perspektiva života u svetu u kome će moći u punoj meri da se razvijaju. Pripadnost EU nije garancija prosperiteta, ali je svakako njegov suštinski uslov - naveo je ambasador.

Ambasador Francuske je takođe rekao da Beograd sada svu energiju treba da usredsredi na unutrašnje reforme, neophodne za povratak privrednog rasta i zaposlenosti, uspostavljanje efikasnog i nezavisnog pravosuđa, transparetne odnose između vlasti i medija...

- Francuska ima nameru da Srbiji pruži svu svoju pomoć i stručnu podršku - poručio je ambasador Denio.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA