Josipović u oktobru u Beogradu

Predsednik Hrvatske najavio je i da će u naredna tri-četiri meseca posetiti sve zemlje u regionu, a prva službena poseta kao predsednika 28. države članice EU biće poseta BiH

  • 3

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović najavio da će najverovatnije u oktobru u Beogradu prvi put imati zvanični bilateralni susret s predsednikom Srbije.

On je ujedno ocenio i da su odnosi Srbije i Hrvatske ušli u drugu, bolju fazu.

U intervjuu za agenciju Beta, koji je rađen prvog dana hrvatskog članstva u Evropskoj uniji, Josipović je rekao da su u toku pripreme za njegovu posetu Beogradu u oktobru.

- Naši timovi dogovaraju sastanak, najverovatnije će taj sastanak biti u 10. mesecu - objasnio je hrvatski predsednik.

Na pitanje zašto se sa Nikolićem nije zvanično sreo tokom njegovog učešća na proslavi hrvatskog pristupanja EU u Zagrebu, kako je to očekivano u Beogradu, Josipović je odgovorio da je sa srpskim predsednikom u Zagrebu "sedeo i razgovarao", ali da zvaničan bilateralni susret nije bilo moguće organizovati zbog velikog broja stranih gostiju.

Josipović je najavio i da će u naredna tri-četiri meseca posetiti sve zemlje u regionu, a prva službena poseta kao predsednika 28. države članice EU biće poseta BiH.

Hrvatski predsednik je negirao da je u odnosima Zagreba i Beograda bilo "ledeno doba" rekavši da je "postojala faza kada je došlo do zahlađenja, ali na verbalnom, ne praktičnom nivou".

- Drago mi je da smo ušli u drugu, bolju fazu i na komunikacijskom nivou. To je naša zajednička odgovornost, i političara i medija i svih onih koji žele dobro gradjanima s obe strane granice - naglasio je Josipović.

On je podsetio da je imao odličnu saradnju s bivšim predsednikom Srbije Borisom Tadićem, ali nije želeo da poredi bivšeg i sadašnjeg srpskog predsednika.

- Poštujem izbor građana Srbije i ne bih poredio predsednike. Odlično sam sarađivao s Tadićem, nema nikakvog razloga da isto ne bude s Nikolićem. Znamo da je jedan možda splet nesrećnih izjava bio razlog za nešto suzdržaniju komunikaciju. Sad takvog razloga više nema i nadam se da ga neće biti ni s jedne strane - naglasio je Josipović.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BigFoot

    1. jul 2013 | 21:30

    ...ali ne povodom ulaska Srbije u EU.

  • Сад ће да крену...

    2. jul 2013 | 01:45

    Сад ће да крену захтеви за ратном одштетом с позиције чланице ЕУ и ко зна шта још.

  • Xingxing

    1. jul 2013 | 22:47

    Kako cemo za more? Ima li ista sto ce ostati hrvatima (ne mislim tu na prekrstene srbe ko sto si ti kako se iz prezimena vidi)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA