KAD ULAZIMO U EU: Svaka zemlja čeka duže od prethodne, dokle će Srbija?!

Hrvatska je pregovarala sedam godina o članstu u Evropskoj uniji, iako je važila za miljenicu Nemačke

  • 2

Uprkos optimističkoj proceni premijera Ivice Dačića da će pregovori Srbije sa Evropskom unijom trajati četiri do pet godina, iskustvo zemalja koje su pre nas otvorile pregovore svedoči da pravila nema i da se ne može predvideti kada bi Srbija mogla da postane članica EU.

Hrvatska je pregovarala sedam godina o članstu u Evropskoj uniji, iako je važila za miljenicu Nemačke.

Zemlje koje su brzo ušle u EU imale su kraći put zahvaljujući , po svemu sudeći, njhovom političkom tretmanu u Briselu. Možda najrečitiji primer toga jeste prijem Grčke u EU kada je, nasuprot negativnom mišljenju Evropske komisije, ipak postala članica.

A to bi možda moglo da bude objašnjenje i za to što Turska, decenijama posle prijave za članstvo, nije odmakla daleko u zatvaranju pregovaračkih poglavlja.

No to su izuzeci od pravila da svaka nova članica na pristupanje čeka duže od prethodne, pri čemu politički razlozi uvek igraju sve važniju ulogu.

Tako je bilo i na putu integracije i poslednje članice EU, Hrvatske, koja je pre početka pregovora morala da ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom i čiji su pregovori praktično trajali sedam godina, iako je važila za miljenicu najuticajnije držae u Evropskoj Uniji, Nemačke.

Nakon što je rešila probleme sa vladom Mečijara, Slovačkoj je decembra 1999.godine odobren datum za početak pregovora, a pregovori su počeli samo dva meseca kasnije, da bi se ova zemlja 2004. našla u grupi od 10 novih članica EU.

Brisel pravda usporavanja prijema novih članica time što je evropsko pravo sve bogatije i sadrži sve više propisa pa je zemljama se teže da prihvate sva ta evropska pravila.

Poslednjih godina vidan je i "zamor" od proširenja, kako se to kaže u bogatijim državama članica EU čiji građani nisu skloni da u teškoj ekonomskoj krizi koja vlada Evropom još više izdvajajuu evropske fondove za mlađe članice i, po pravilu,siromašnije zemlje.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zix

    2. jul 2013 | 16:43

    sada hocemo u EU. a pogledajte finsku na tabeli, e jugoslavija je trebala da udje zajedno sa finskom 1995., takav je plan i tempo potpisivanja tadasnje vlade ante markovica, i za divno cudo najvise pritpuzba je stizalo upravo iz srbije. prituzbe su bile "nece nas evropska zajednica (tek se 1993. nazvala evropska unija) zbog toga da bi nam pomogla, nego hoce da nam uzme ono sto imamo jer smo mi bogati. hoce nemac da uzme nase voce i samo da nalepi svoju ambalazu i da prodaje sok". drvlje i kamenje na ssp, ante markovic je morao da leti.

  • heisenberg

    2. jul 2013 | 15:28

    13 ce biti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA