Konstituisana privremena skupština AP Kosova i Metohije!

U Zvečanu je danas osnovana Privremena skupština Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija

  • 5

Danas je usvojena Deklaracija „O osnivanju Privremene skupštine AP KiM" u prisustvu odbornika SO četiri severne opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, kao i predstavnika srpskih sredina južno od Ibra.

Za predsednika Privremene skupštine AP Kosova i Metohije izabran je Slavko Stevanović (SPS), predsednik SO Leposavić, za potpredsednike Kosta Galjak (SNS) Kosovska Mitrovica, Dobrosav Dobrić (SRS) Zvečan, druga dva potpredsednika iz sredina južno od Ibra biće izabrani na narednoj sednici.

Za sekretara Privremene skupštine AP KiM izabrana je Ljiljana Ljumović (DSS), a za zamenika sekretara Mirjana Vasić (DSS).

Privremena skupština doneće Privremeni statut AP KiM kojim će se do donošenja Zakona o suštinskoj autonomiji AP KiM u skadu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije, privremeno urediti vršenje prava na teritorijalnu autonomiju.

Privremenu skupštinu čine poslanici delegati koje su iz svojih redova izabrali odbornici SO sa teritorije AP KiM, čiji mandat traje do izbora prvog saziva Skupštine AP KiM, a najduže 4 godine od dana konstituisanja Privremene skupštine.

Svaka opština potpisnica akta o osnivanju Privremene skupštine ima najmanje 5 poslanika delegata. Akt o osnivanju naknadno može potpisati grupacija od 5 ili više registrovanih udruženja raseljenih lica sa KiM, čime stiču pravo na 5 poslanika u Privremenoj skupštini.

Rad Privremene skupštine je javan, sastajaće se redovno dva puta godišnje i vanredno zasedati po potrebi.

U deklaraciji o osnivanju Privremene skupštine AP KiM navedeno je da „slobodno i zakonito izabrani predstavnici građana KiM koji poštuju Ustav i zakon Republike Srbije – odbornici u skupštinama opština u AP KiM koja je deo jedinstvene nedeljive RS" su pristupili ovom aktu:

- Uviđajući nužnu i preku potrebu da organizovano zaštitimo svoje žvote, porodice i imovinu, ljudska prava i osnovne slobode, identitet i integritet, kulturu, veroispovest,

1. Pozivajući se na povelju UN, Helsinški završni akt i Rezoluciju SB UN 1244 i odbacujući praglašeno otcepljenje;

2. Odbacujući od strane secesionističkog albanskog pokreta proglašeno otcepljenje AP KiM, kao protivustavno i nezakonito;

3. Sledeći nedvosmislenu volju građana opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić slobodno izraženu na Referendumu održanom na Sretenje 15. februara, 2012. god. o neprihvatanju institucija tzv Republike Kosovo;

4. Potvrđujući Deklaraciju Sabora srpskog naroda održanog 22.aprila, 2013.god. u Kosovskoj Mitrovici o odbijanju „Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa" koji su u Briselu 19. aprila 2013.god. parafirali predsednik Vlade RS Ivica Dačić i „predsednik Vlade Kosova" Hašim Tači kao protivnom volji srpskog naroda u pokrajini;

5. Odupirući se velikim pritiscima i nepravdi, pravnom nasilju i političkoj samovolji moćnika da se građanima AP KiM nametne tuđa suverena vlast "pravni okvir i institucije" protivpravno proglašene tzv. Republike Kosovo".

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA