Tadić sutra sa predsednicima Češke, Slovačke i Hrvatske

Predsednik Srbije sastaće se u Češkoj sa Vaclavom Klausom, Ivanom Gašparovičem i Ivom Josipovićem

  • 0

Predsednik Srbije Boris Tadić sastaće se sutra u zamku Lani, rezidenciji češkog predsednika, sa Vaclavom Klausom i predsednicima Slovačke i Hrvatske - Ivanom Gašparovičem i Ivom Josipovićem.

Očekuje se da će glavne teme razgovora biti proces evrointegracija Srbije i Hrvatske, iskustva koja Češka i Slovačka mogu da prenesu po tom pitanju, kao i regionalna saradnja kao način da se brže stigne do cilja - punopravnog članstva u EU.

I Klaus, mada poznat kao evroskeptik, i Gašparovič snažno podržavaju članstvo balkanskih država u Uniji.

Države na čijem su čelu su i članice Višegradske grupe (uz Poljsku i Mađarsku) čiji je osnovni cilj bio regionalna saradnja na putu ka EU.

Upravo iskustva ove grupe, formirane 1991. godine, mogla bi da posluže Tadiću i Josipoviću, predvodnicima trenda unapređenja međudržavne saradnje na Balkanu, kao inspiracija i model kako da se prevaziđu prepreke na putu ka EU.

Takođe, ona bi mogla da posluže i u pogledu postizanja konkretnih rezultata na planu regionalne saradnje - jednog od ključnih kriterijuma za napredavanje ka Uniji.

Sastanak, na koji predsednici dolaze sa suprugama, održava se u zamku koji je poznat i kao mesto gde je sahranjen prvi čehoslovački predsednik Tomaš Masarik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA