Bramerc: Svi optuženi izvedeni su pred lice pravde!

- Za veliki broj žrtava ratova ne bi bilo pravde da nije postojao Haški tribunal, a i mnoge ključne vojne i političke ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije ne bi bile procesuirane - kaže glavni tužilac Haškog tribunala

  • 2

Glavi tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je, osvrnuvši se na 20 godina rada tog suda, da je njegovo najveće dostignuće što su svi optuženi privedeni pravdi.

On je ocenio da bez Haga mnoge ključne vojne i političke ličnosti sa prostora bivše Jugoslavije ne bi bile procesuirane.

Bramerc je istakao da za veliki broj žrtava ratova ne bi bilo pravde da nije postojao Haški tribunal, kao i da će uspeh ovog suda na kraju biti određen uspehom nacionalnih strategija za ratne zločine u bivšoj SFRJ.

Govoreći o vezama organizovanog kriminala i oružanog sukoba, on je rekao da su one bile veoma jake, ukazavši da ima mnogo primera za to, u svim fazama - pre, za vreme i posle sukoba.

- Na primer, Slobodan Milošević je devedestih godina 20. veka koristio ilegalne fondove za osnivanje i obuku "specijalnih snaga" koje su počinile teške zločine u Hrvatskoj i BiH. Ustanovili smo da su (Jovica) Stanišić i (Franko) Simatović, dve visoko pozicionirane ličnosti u srpskim službama bezbednosti za vreme rata, regrutovali kriminalce za paravojne ''specijalne snage''. Dvojica pripadnika tih ''specijalnih snaga'' sada izdržavaju dugogodišnje kazne zatvora u Srbiji za atentat na premijera Ðinđića - naveo je Bramerc.

Na pitanje Tanjuga kako ocenjuje saradnju Srbije sa Haškim tribunalom u dve decenije njegovog postojanja, glavni tužilac je rekao da je ona prvih godina bila loša, kao i drugde u regionu, dok se kasnije postepeno popravljala, ali da je, ipak, trebalo je da prođe mnogo godina da Radovan Karadžić, Ratko Mladić i Goran Hadžić budu uhapšeni.

Pošto su kasno uhapšeni svakome se sudi posebno, umesto da se spoje suđenja za sva lica optužena za isti zločin, kazao je glavni tužilac Tribunala.

- Kako godine prolaze, može biti veoma teško da se ustanovi šta se zaista dogodilo, budući da su svedoci možda umrli ili ne mogu više da se sete detalja događaja, a dokumentacija je možda uništena - dodao je on.

Bramerc je, međutim, istakao da svakako podžava istrage koje se zasnivaju na ozbiljnim navodima i koje efikasno može da vodi nezavisno nacionalno ili međunarodno pravosudno telo.

(D. Z. / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA