PUPOVAC: Prava Srba obaveza i EU

- Odustajanje od politike tolerancije prema manjinama, obnavljanje animoziteta, ratnih retorika, zahteva za poništenje stečenih prava ozbiljno narušavaju procese u regionu - smatra predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj

  • 1

Predsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac kaže da Hrvatska na putu u EU nije ispunila sva očekivanja kada je reč o pravima srpske zajednice, ali da to ostaje sastavni deo obaveza prema EU, a sada i obaveza EU, jer onog trenutka kada članica ulazi u Uniju ljudska, manjinska ili povratnička prava postaju dobrim delom i obaveze EU.

Pupovac je za dnevni list "Večernje novosti" ocenio da je izuzetno dobro što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić učestvovao na svečanosti u Zagrebu povodom ulaska Hrvatske u EU i da je dobro što će se u dogledno vreme sresti s predsednikom Ivom Josipovićem.

- To je od velike važnosti za odnose dveju zemalja, ali i za evropsku budućnost celog regiona, pre svega i za otklanjanje nasleđa prošlosti, jer dvojica aktuelnih predsednika to ne samo da treba da učine, nego i mogu - rekao je Pupovac i dodao:

- Koliko su njihove biografije do juče bile viđene kao prepreka za to, danas ih treba gledati kao stimulaciju i pozitivnu pretpostavku za prevladavanje političkih razlika između Hrvatske i Srbije.

Pupovac je naglasio da su prioritetne teme koje Srbija i Hrvatska treba da reše pitanje nestalih osoba, Hrvata i Srba, povratak izbeglica i njihovih prava, granice, suđenje za ratne zločine i tužbe za genocid. To je i nastavak regionalne saradnje, ali i nastavak procesa širenja EU na ostatak zapadnog Balkana ili jugoistoka Evrope.

- Od Hrvatske i Srbije se očekuje da doprinesu i stabilizaciji prilika u BiH. Zbog svega hrvatska i srpska politika stoje pred ozbiljnim istorijskim poslom - smatra on.

Pupovac je rekao da jačanje antisrpske kampanje i antisrpskih stavova pokazuje da postoje snage koje, nakon pristupanja Hrvatske EU, kažu - "mi možemo po svom".

- To je ozbiljan problem, koji je zasad samo naš, ali bi brzo mogao da postane i evropski problem - smatra Pupovac.

Na primedbu da se iz političkih krugova čuju opravdanja da takve pojave postoje i u drugim evropskim državama, Pupovac je odgovorio da je Hrvatska specifična zemlja kada je posredi srpsko pitanje.

- Odustajanje od politike tolerancije prema manjinama, obnavljanje animoziteta, ratnih retorika, zahteva za poništenje stečenih prava i ozbiljno narušavaju procese u regionu - rekao je on.

U trenutku kada Srbija treba da primeni sporazum iz Brisela, a Srbi na Kosovu moraju da primene novu realnost za svoj život, u Hrvatskoj neke grupacije kažu - "mi smo došli u Evropsku uniju i možemo po starom", kaže Pupovac. On smatra da je to narušavanje poverenja i kredibiliteta onih koji su pomogli da se situacija u Hrvatskoj normalizuje, a to su EU, Amerika i druge zemlje u svetu.

On smatra da su i Hrvatska i Srbija napravile teške greške kada su podnele tužbe za genocid i da bi voleo da tužbe mogu da se povuku, ali bi trebalo ispuniti bar neke uslove, kao što je pitanje nestalih i izbeglička prava.

- Potrebno je imati političku snagu za to, a nisam siguran da je ta snaga dovoljno ravnomerno raspoređena u Hrvatskoj i Srbiji. Volje i spremnosti ima, ali je snage sve manje, barem u Hrvatskoj. Bojim se da će to ostati i biti prepušteno međunarodnom sudu pravde i dalje će da komplikuje odnose dveju država - poručio je Pupovac.

Na pitanje mogu li Srbi u Hrvatskoj računati i na fondove EU, on je odgovorio da mogu, ako se izbore za to.

- Za to se pripremamo, a sada je potrebno jačati kapacitet opština i svest da država mora da ima poseban razvojni obzir prema područjima gde žive i Srbi. Ali, treba da lobiramo i u Briselu, pa ako se sve poklopi, Srbi, ali i svi drugi koji žive na tim područjima, mogu da imaju značajnu korist - rekao je Pupovac.

(Telegraf.rs / Izvori: Tanjug, "Večernje novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    8. jul 2013 | 09:34

    Да ли је могуће да си толико наиван, да не употребим адркватнији израз? Да ЕУ занима то, они би већ у предориступним преговорима наложили НДХ да регулише то питање. Овако само су озаконили етничко чишћење у коме су имали удела.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA