DS povećao rejting, SNS i dalje najjači

Demoratska stranka ima više pristalica nego u prethodna dva meseca, ali naprednjaci i dalje imaju najveću podršku birača, rezultat je istraživanja agencije "Faktor plus"

  • 2

Podrška Demokratskoj stranci od decembra prošle godine uvećana je za 1,5 odsto, i sada bi poverenje ovoj stranci ukazalo 28, 2 odsto građana, navodi se u  najnovijem  istraživanju agencije "Faktor plus". Najviše biračkog tela i dalje ima Srpska napredna stranka 30, 6 procenata, što je za  dva procenta manje u odnosu na decembar 2011. godine.

Istraživanje je obavljeno od 5. do 15. februara na uzorku od 1200 punoletnih građana, pod pretpostavkom da će izlaznost na predstojećim izborima biti 60 odsto.

Agencije "Ipsos stratedžik marketing", "Partner" i "Nove srpske političke misli" takođe su predstavile rezultate istraživanja o spremnosti građana da izađu na izbore, a navedene brojke su: 59 uz dodatnih 18 odsto koji će verovatno glasati, 56  i 69,9 odsto. Svi se slažu da će cenzus za ulazak u parlament preći, osim dve najjače partije, i koalicije okupljene oko SPS, LDP, SRS i DSS.

U anketi  "Faktor plusa" navodi se da je procenat ispitanika koji bi glasali za SPS u februaru isti kao i u decembru - 7,1 odsto, dok je biračko telo Partije ujedinjenih penzionera uvećano sa 0,5 odsto na 4 procenta.

Jedinstvena Srbija ima podršku 1 odsto birača, dok je rejting  LDP povećan  sa 5,8  na 6 odsto, a isto povećanje imao je i DSS, te ono sada iznosi 5,6 odsto.

Pad podrške usledio je za SRS o,1 odsto,  odnosno 0, 2 odsto za Ujedinjene regione. Radikale sada podržava 7,1 odsto birača, dok je procenat pristalica URS 3 odsto.

Povećanje popularnosti beleži Socijdemokratska partija Rasima Ljajića za 1, 8 odsto u odnosu na kraj prošle godine, a rejting SPO je opao i sada je o,6 odsto.

Primetno je i da broj neodlučnih birača raste, 25 odsto ne zna da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

Na pitanje o ulasku u Evropsku uniju, 45 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, što znači pad interesovanja za dva odsto u odnosu na decembar, a kao razlozi protiv ulaska Srbije u EU navode se: Kosovo, gubitak teritorijalnog i ekonomskog suvereniteta i krizu u EU.

Poverenje u dobitak statusa kandidata ima samo 10 odsto građana,  44 odsto smatra status kandidata  nerealnim za Srbiju, a 46 anketiranih veruje da status zavisi samo od ispunjenja traženih uslova.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan Valjevo

    18. februar 2012 | 18:05

    Smešno i jadno u svakom smislu.

  • ivan

    19. februar 2012 | 10:34

    Da li je moguće da postoji svet koji će posle infantilnog ispada i "štrajka glađu", glasati za tu lajavu stranku. Ne postoji idealna vlast, ali u ovom trenutku nama je potrebno manje zlo od SNS-e. A da partijice za koalicije ne pređu cenzus pa da se malo smire nabeđeni političari i umesto da se bore za svoje stranke( svoje zadnjice), počnu da rade posao za koji su birani. A Ti narode moj, ne daj se, pokaži zube i uključi mozak!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA