Bogdanović: Vlada da kaže Srbima da li da izađu na izbore

- Da li treba registrovati političke partije u Prištini, sa kakvim dokumentima ćemo glasati, da li moramo vaditi nove lične karte takozvane države Kosovo? - pita nekadašnji ministar za Kosovo i Metohiju

  • 3

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije Goran Bogdanović izjavio je da Vlada Srbije mora decidno da saopšti da li Srbi treba da izađu na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji 3. novembra.

- Vlada mora da bude decidna, da nam saopšti da li treba izaći 3. novembra na te izbore. Da li treba registrovati političke partije u Prištini, sa kakvim dokumentima ćemo glasati, da li moramo vaditi nove lične karte takozvane države Kosovo? Ima mnogo pitanja na koje ova vlada, na žalost, nije dala odgovor, a nemamo mnogo vremena - rekao je Bogdanović za jagodinsku televiziju Palma plus.

Bivši ministar za Kosovo i Metohiju je rekao da će on izaći na lokalne kosovske izbore jer nakon usvajanja sporazuma iz Brisela Srbi nemaju drugi način da ostvare svoje interese.

Bogdanović smatra da mora da se pošuje Briselski sporazum koji su usvojili Vlada i skupština, iako je on glasao protiv, i da nema razloga da Srbi na Kosovu to bojkotuju.

- Kakva god bila ova Vlada i šta god ja mislio o njoj, mi odluke koje je ona donela moramo da sprovodimo i na Kosovu, a i ovde u Srbiji - poručio je Bogdanović.

On je rekao da Srbi na Kosovu i Metohiji, hteli ili ne, moraju da prihvate sporazum, da krenu u njegovo sprovođenje i dalju borbu za opstanak i ekonomski razvoj srpske zajednice.

Vreme je, smatra Bogdanović, da se Srbi na Kosovu ujedine i krenu u borbu za ostvarivanje političkih i građanskih prava, ekonomski razvoj i povratak prognanih 1999. i 2004. godine.

- Mislim da je veliki deo međunarodne zajednice, pre svega Evropska unija, shvatio ozbiljnost situacija na Kosovu i ko je ustvari ugrožen. U mojim razgovorima sa njihovim predstavnicima stekao sam utisak da su oni voljni da nam pomognu - rekao je Bogdanović i dodao da Srbi na Kosovu mogu da budu bitan faktor u odlučivanju.

On je dodao da ako Srbi budu jedinstveni i ako Vlada stane iza jedne liste koja će ujediniti sve političke partije, na nekim budućim parlamentarnim izborima mogu da imaju od 25 do 28 poslanika u Skupštini Kosova.

- Postali bi vrlo bitan faktor i kroz institucije sistema bi mogli da ostvarimo sve što smo propustili u poslednjih deset do dvanaest godina - rekao je Bogdanović.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA