Petković: Krivične prijave zbog zloupotreba prilikom rekonstrukcije muzeja!

- U decembru 2007. godine potpisan je ugovor o radovima na muzeju imeđu MSU, Ministarstva kulture i izvođača radova firme Montera i uplaćeno je 176 miliona dinara avansno, iako ugovor predviđa plaćanje po situacijama - kaže ministar kulture

  • 1

Ministar kulture Bratislav Petković izjavio je da je ministarstvo podnelo zahtev Republičkom javnom tužilaštvu za podnošenje krivične prijave zbog zloupotreba prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji zgrade Muzeja savremene umetnosti.

- U decembru 2007. godine potpisan je ugovor o radovima na muzeju imeđu MSU, Ministarstva kulture i izvođača radova firme Montera i uplaćeno je 176 miliona dinara avansno, iako ugovor predviđa plaćanje po situacijama - rekao je Petković.

Petković je kazao da je naknadnom kontrolom ustanovljeno da je načinjen i niz drugih propusta tokom realizacije projekta za koji nije ispostavljena konačna situacija niti se zna pravo stanje. On je dodao da će ministarstvo utvrditi stanje i da je već formirana komisija za to.

- Nakon rekonstrukcije otvoren je Muzej Srpske pravoslavne crkve, to je prvi put da se ogromno kulturno blago otvori za javnost, otvorena je nova stalna postavka u Konaku kneza Miloša, postavljena spomen-ploča knezu Mihailu Obrenoviću na Košutnjaku - kazao je Petković.

U okviru programa obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta u Viminacijumu je otvorena izložba "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 − Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije" koja je kasnije preneta u Narodni muzej u Beogradu i izvedena opera "Aida", dok je u Nišu izvedena opera "Trubadur", IX Betovenova simfonija i muzičko-scenski spektakl Constantinus Magnus.

- Takođe brinemo i o savremenom stvaralaštvu. Komisije u oblasti stvralaštva i kreativnih industrija, čiji je zadatak bio da odaberu projekte koje će sufinasirati Ministarstvo kulture u ovim oblastima, završile su svoj rad, tako da će u ovim oblastima biti podržano 640 projekta sa 176.768.000 dinara - rekao je Petković.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Selena

    28. mart 2014 | 17:18

    Bilo bi dobro da neko podnese krivičnu prijavu protiv B. Petkovića za rekonstrukciju Muzeja automobila, koju je isti sproveo bez dozvole, muzej pretvorio u Kabare i poklonio ga svome sinu za njegovo privatno preduzeće, a sve na teret budžeta Grada Beograda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA