Imenovati šefa pregovaračkog tima do 23. jula

Pošto će tada države članice EU da razmatraju nacrt okvira za pregovore o pristupanju Srbije, naša država treba do naznačenog datuma odredi vođu našeg tima

  • 3

Vlasti u Beogradu bi najkasnije do utorka, 23. jula, trebalo da imenuju šefa pregovaračkog tima, pošto će tada države članice EU da razmatraju nacrt okvira za pregovore o pristupanju Srbije, koji će im prethodno poslati Evropska komisija, piše list "Danas".

Prema navodima lista, nakon što okvir bude usvojen, stvoriće se uslovi za održavanje prve međuvladine konferencije, što će najverovatnije biti "do kraja godine", a period skrininga (analitičkog pregleda srpskog zakonodavstva i njegove harmonizacija sa evropskim) trajaće najverovatnije oko 18 meseci.

Nakon međuvladine konferencije, dodaje list, moći će da se otvori pregovaračko poglavlje 35 pod nazivom „ostala pitanja", kroz koje će EU nadzirati normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- To poglavlje biće otvoreno sve do kraja pregovaračkog procesa, a naši izvori kažu da će u ovo poglavlje najverovatnije biti uključena i druga pitanja, poput institucionalnih, koja, na primer, podrazumevaju broj srpskih parlamentaraca u Evropskom parlamentu", navodi "Danas".

Kako saznaje list iz EK, normalizacija odnosa Beograda i Prištine biće deo i drugih poglavlja u koja su uključene oblasti poput energetike, telekomunikacija, interneta...

Na pitanje koja će još poglavlja, sem 23, 24 i 35 biti kritična u pregovorima, naši sagovornici smatraju da bi to mogli da budu ona u vezi sa zaštitom životne sredine, bezbednošću hrane, ekonomijom. S druge strane, poglavlje 26, posvećeno kulturi i obrazovanju, biće lakše realizovati i ono može da se otvori i zatvori već tokom procesa skrininga, naveo je "Danas".

(Telegraf.rs / Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Anti-Cenzura-a-Meni-Ne

    19. jul 2013 | 00:38

    Imenujte seselja, taman da ima novo zaposlenje, najbolje ce rezultate postici

  • hercegov grad

    19. jul 2013 | 09:13

    imenujte Tadicevog "malog Borka" svakako nemate kadrova posto vrh stranke cine prebezi iz drugih stranaka.

  • LastHope

    19. jul 2013 | 13:32

    Seselj!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA