Polovina građana Srbije za članstvo u EU

Sadašnji nivo podrške građana Evropskoj uniji čak za 9 odsto veći u odnosu na prethodno istraživanje, a 7 odsto je manje onih koji su protiv pristupanja naše zemlje Uniji

  • 17

Kada bi sutra bio održan referendum, polovina građana Srbije glasala bi za članstvo Srbije u Evropskoj uniji, a 24 odsto bilo bi protiv, rezultat je istraživanja koje je početkom jula sprovela Kancelarija za evropske integracije Vlade Srbije.

Kada bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 19 odsto ispitanih građana ne bi glasalo, dok 8 odsto ne zna šta bi odgovorilo, rezultat je prvog ovogodišnjeg istraživanja javnog mnjenja "Evropska orijentacija građana Srbije − trendovi".

Anketa rađena prema standardu Evrobarometra, u kojoj je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, pokazuje da je sadašnji nivo podrške građana Evropskoj uniji čak za 9 odsto veći u odnosu na prethodno istraživanje, kao i da je 7 odsto manje onih koji su protiv pristupanja naše zemlje Uniji.

Takav rast nivoa podrške procesu pristupanja naše zemlje EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u EU u situaciji kada se vide konkretniji pozitivni pomaci u rešavanju pitanja od kojih zavisi njihov svakodnevni život.

Ispitanici takođe kažu da bi članstvo u EU za 42 odsto njih bila dobra stvar, 25 odsto građana smatra da je to loše, a 32 odsto misli da to nije ni dobro ni loše.

I dalje veliki broj građana, 68 odsto, smatra da bi reforme neophodne za ulazak naše zemlje u EU trebalo sprovoditi i da nisu uslov za članstvo, već zbog nas samih, radi stvaranja bolje Srbije.

Najviše građana smatra da će status kandidata Srbiji doneti bolji život, nova radna mesta (38 odsto), pristup evropskim fondovima (33 odsto), ali se u odnosu na decembarsko istraživanje, za 5 odsto povećao broj onih koji kandidaturu povezuju s više administrativnih obaveza, većim cenama i porezima, pa takav stav trenutno ima 21 odsto građana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dzos

    2. avgust 2013 | 20:59

    Grcka, Italija, Portugal, Spanija. Sve te zemlje su finansijski propale kad su usle u Eu. Pa vi sad vidite

  • Tutor

    2. avgust 2013 | 21:05

    Polovina gradjana u Nemanjinoj 11.

  • petarBG

    2. avgust 2013 | 21:29

    Samo ne znam koja polovina,ja koga godda znam protiv je EU...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA