DOBAR PREDLOG: Obavezni radni kvorum u Skupštini Srbije!

- Istina je da kvorum za početak sednice i za glasanje treba i mora da obezbedi vladajuća većina, ali obavezu radnog kvoruma moraju podjednako da imaju sve poslaničke grupe - kaže predsednik Administrativnog odbora Skupštine Zoran Babić

  • 1

Problem malog broja poslanika u Skupštini Srbije može biti rešen uvođenjem obaveznog radnog kvoruma, rekao je predsednik Administrativnog odbora Skupštine Zoran Babić.

On je agenciji Beta rekao da bi radni kvorum podrazumevao da u skupštinskoj sali svakog trenutka bude po trećina poslanika iz svake poslaničke grupe, a to je moguće samo ako se izmeni Poslovnik o radu parlamenta.

Babić, koji je iz vladajuće Srpske napredne stranke, ocenio je da Poslovnik o radu parlamenta ima manjkavosti na koje je i javnost upozorila i da je samo jedna od njih "skandalozno" mali broj poslanika svih poslaničkih grupa koji prisustvuju sednicama parlamenta.

- Istina je da kvorum za početak sednice i za glasanje treba i mora da obezbedi vladajuća većina, ali obavezu radnog kvoruma moraju podjednako da imaju sve poslaničke grupe, i vladajuće koalicije i opozicije. Svi smo poslanici i neprisustvom na sednicama šaljemo lošu poruku građanima - rekao je Babić.

On je kazao da je za promenu Poslovnika potreban politički dogovor svih poslaničkih grupa, da neće biti lako i jednostavno postići konsenzus o tome, ali da je zadatak poslanika i vlasti i opozicije da rade na podizanju ugleda parlameta.

"Da bi se takav dokument primenjivao u Skupštini Srbije u punom kapacitetu, on mora biti usvojen konsenzusom. Ne bih želeo da budem neodgovoran pa da najavljujem određeni rok", rekao je Babić.

On je naveo da je problem i to što često najveće poslaničke grupe u parlamentu ne stignu da postave pitanje vladi, jer po Poslovniku o radu, pitanja najpre postavljaju grupe s manjim brojem poslanika.

Upitan kad bi mogao da se izmeni Poslovnik, Babić je rekao da su za sad uočene manjkavosti u tom aktu i da će se u saradnji s Misijom OEBS-a i kroz iskustva drugih država, tražiti najbolje rešenje.

"Ne želimo nista da presečemo preko kolena i da donesemo ishitrene odluke. Sarađivaćemo s Misijom OEBS-a, videćemo kakva su iskustva drugih zemalja, ne bi li najbolje iskustvo implementirali u rad Skupštine Srbije", rekao je Babić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    5. avgust 2013 | 01:30

    Svako ko nije tamo STALNO a prima punu radnu mesecnu platu je nista drugo nego li LOPOV!!!!! Treba uvesti mnozilac i placati onoliko koliko provedu tamo... Dakle 8 sati neka bude 4000 dinara... I ako su tamo 5 dana nedeljno dobiju lepo 80 000 dinara ili koliko je vec plata .... 5000/ dan ... 100 000 dinara... Svako ko ne radi bar 40 sati nedeljno a uzme platu pa i putne troskove, LOPOV NAD LOPOVIMA!!! E toliko

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA