Skupština bez poslanika uskoro prošlost?

- Ideja o primeni radnog kvoruma rodila se u trenutku kada je broj poslanika u plenumu postao "skandalozno mali", a javnost u Srbiji na to gledala kao na nezainteresovanost - kaže predsednik Administrativnog odbora republičkog parlamenta Zoran Babić

  • 1

Ideja da se u republički parlament uvede radni kvorum, ukoliko bi bila sprovedena kroz izmene Poslovnika u radu, mogla bi ne samo da stvori bolju sliku parlamenta u javnosti, već i da omogući kvalitetnije i sadržajnije debate i bolju kontrolu izvršne vlasti, smatraju stručnjaci.

Sagovornici Tanjuga upozorili su da, ipak, treba sačekati konkretan predlog, ali i ukazali da će teško biti rešen problem prazne sale sve dok se ne izmeni izborni sistem i dok građani na izborima direktno ne budu u prilici da kazne svoje predstavnike u zakonodavnoj vlasti, ukoliko prethodno nisu njima bili zadovoljni.

- Ideja o primeni radnog kvoruma rodila se u trenutku kada je broj poslanika u plenumu postao "skandalozno mali", a javnost u Srbiji na to gledala kao na nezainteresovanost - kaže predsednik Administrativnog odbora republičkog parlamenta Zoran Babić.

- Radni kvorum je "alat" za kojim se u sličnim situacijama posezale i države sa razvijenom demokratijom - ukazao je Babić koji je i zagovornik ideje radnog kvoruma.

- Moramo naći kvalitetnu meru između prazne sale, o kojoj su kao o lošem primeru pisali svi mediji, i načinu da odgovornost podizanja ugleda skupštine bude obaveza svih političkih grupa - istakao je Babić, koji je i zamenik šefa poslanika SNS.

Radni kvorum moguće je uvesti izmenama Poslovnika o radu parlamenta u budućem periodu, a nepoštovanje te odredbe značilo bi nepoštovanje parlamenta i u tom slučaju, u najvišem zakodnovanom domu, postojala bi pojedinačna, a ne kolektivna odgovornost, objašnjava Babić.

Uođenjem obaveze poslanika da u većem broju prisustvuju plenarnim raspravamane izmišlja se "topla voda", jer je više primera zemalja sa nekim oblicima kvoruma.

Srpski parlamentarizam u ne tako dugoj istoriji nije poznavao "relaksiran kvorum" za raspravu kakav danas imamo, ukazuje profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović.

On kaže da postoji više primera izuzetno visokog kvoruma za rad, a mnogi parlamentarni sistemi, kao što su Bugarska, Kipar, Češka, Nemačka, Grčka, Italija, Portugalija, Mađarska, Rumunija..., poznaju praksu "raspravnog kvoruma".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djura

    10. avgust 2013 | 16:25

    Ja ako ne odem na posao gubim dnevnicu a ako se to cesto pnovi dobio bi otkaz.Zasto im se placa nerad?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA