UN: Pohvale Dačiću i Tačiju

Ambasadori SAD, Britanije, Rusije i Kine pozdravili su na debati Ujedinjenih nacija napredak u sprovođenju sporazuma o normalizaciji Beograda i Prištine. Ministar Ivan Mrkić ponovio da Srbija nikada neće priznati Kosovo

  • 7

U SB UN završena je debata o KiM. Ambasadori SAD, Britanije, Rusije i Kine pozdravili napredak u sprovođenju sporazuma o normalizaciji Beograda i Prištine. Predstavnica SAD u UN Samanta Pauer, čestitala je Srbiji i Kosovu na važnim koracima koje su preduzele na implementaciji sporazuma od 19. aprila.

Pauer je na sednici SB UN posvećenoj pitanju Kosova, pohvalila premijere Ivicu Dačića i Hašima Tačija za rukovođenje koje je dovelo do sporazuma u "normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i koji će pomoći obema zemljama na putu evropskih integracija".  Pauer se, takođe, zahvalila Euleksu i NATO za kontinuiranu podršku u implementaciji dogovorenog u dijalogu, iako su, kako je podsetila, oba premijera svesna da još mnogo toga treba da se uradi.

Povodom predstojećih lokalnih izbora na Kosovu Pauer je rekla da očekuje da oni biti fer i pošteni i pozvala sve pripadnjike manjina, naročito kosovske Srbe da učestvuju na njima, "kako bi se njihov glas čuo".

Mrkić: Srbija nikada neće priznati Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić koji je predvodio srpsku delegaciju,  rekao da ni 14 godina otkad je SB usvojio odluku o uspostavljanju i komptenecijama Misije UN na Kosovu, neki ključni ciljevi međunarodne zajednice ostaju neispunjeni, a tenzije nastavljaju da plamte uprkos naporima Srbija da ih smanji.

Ponovivši da Srbija nikada neće priznati Kosovo, Mrkić je podsetio da je u aprilu potpisan briselski sporazum i istakao da se moraju učvrstiti temelji koje je on postavio. Mrkić je i upozorio da se pokušaji opstrukcije sporazuma ne smeju olako zanemariti jer "oni ne znače samo povratak u prošlost već i produbljivanje uvreženog nepoverenja koje želimo da prevaziđemo".

Prema Mrkićevim rečima, za sprovođenje briselskog sporazume je, pored dobre volje i napornog rada, potreban "pošten posrednik, ne neko ko će raditi posao umesto nas, već neko ko će se postarati da svi učesnici u procesu budu vođeni idejom dugoročnog poboljšanja za sve ljude, a ne idejom dominacije etničke većine".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA