• 5

SSP STUPIO NA SNAGU: Srbiji status države pridružene EU!

Današnjim stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju biće obrazovana tela koja će pratiti njegovo sprovođenje, a u kojima će predstavnike imati Srbija i EU

 • 5

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između EU i Srbije stupio je danas na snagu, budući da je EU 24. jula izvestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije sporazuma u državama članicama.
Stupanjem na snagu SSP biće obrazovana tela koja će pratiti sprovođenje Sporazuma, a u kojima će predstavnike imati Srbija i EU - Savet za stabilizaciju i pridruživanje, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje, kao i Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje.

Na dan stupanja na snagu SSP prestaje primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, a rokovi koji su počeli da teku početkom primene Prelaznog sporazuma od 1. januara 2009. nastaviće bez prekida da teku i nakon prestanka njegovog važenja, podsetila je Kancelarija Vlade Srbije za evrointegracije.
Bivša direktorka Kancelarije za evrointegracije Tanja Miščević, koja je 2008. parafirala taj sporazum, objasnila je da se faktički tim formalnim činom u već uspostavljenim ekonomskim odnosima neće mnogo toga promeniti.
Miščević je ukazala na, pre svega, simbolički značaj stupanja na snagu SSP, jer je time zadovoljen formalni preduslov za početak pregovora o članstvu, a Srbija dobija status države pridružene EU.

- Nema novih rokova i novih para, odnosno fondova koji nam stupanjem na snagu SSP postaju dostupni, ali je ovo zaokruživanje prethodnog procesa i ovim je naš proces pridruživanja prerastao u proces pristupanja EU - objasnila je Miščević.
Podsećajući da Srbija i EU već godinama primenjuju Prelazni trgovinski sporazum, a to znači trgovinski deo SSP-a, Miščević je Tanjugu izjavila da je novina to što sada na snagu stupa i politički deo sporazuma.
Kao najzanimljiviju novinu koja proističe iz stupanja na snagu SSP, Miščević izdvaja obavezu da Srbija uskladi stavove u spoljnoj politici sa zajedničkim stavovima EU, ukoliko oni postoje.
- Spoljna i bezbednosna politika EU je različita od trgovinske politike gde se članice i oni koji su u ugovornom odnosu sa EU moraju usklađivati. U tom segmentu postoji samo poziv da države zauzmu isti stav, ali ni same države članice EU to nisu uspevale u mnogim slučajevima, kao na primer u slučaju Libije -  rekla je Miščević, i dodala da u poslednjih godinu i po dana, kada je reč o spoljnoj politici, Srbija nije imala neslaganja sa stavovima EU.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Srdja

  E i najbolje za drzavu da tako i ostane, inace nam slede ucene i sankcije kao sto dozivljavaju Bugari i hrvati

  19
  7

  Podelite komentar

 • Lala

  bas bih voleo da se mi manemo njih a i oni nas! Nema nama tamo srece. Kad god imaju priliku oni nas osinu sa bombama. Kako bi to lepo bilo da na celu nase drzave, vlade imamo ljude, da nas se manu nesrecni ljudi iz nevladinih organizacija ( ako je moguce da pronadju svoju srecu na nekom od nas dalekom mestu )....eh gde bi nam bio kraj

  8
  4

  Podelite komentar

 • Obrazovanje

  @Lala Nevladine organizacije su tu da nas vlast ne bi skroz zatupela, ali nekima izgleda nema pomoći!

  3
  3

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima