SAD: Status kandidata Srbiji nadomak ruke

Nemamo pravo glasa u Uniji, ali učinićemo sve da ohrabrimo odluku o kandidaturi, izjavio Vilijam Berns

  • 0

Zamenik američkog državnog sekretara Vilijam Berns izjavio je da SAD snažno podržavaju kandidaturu Srbije za članstvo u EU i da je taj cilj nadomak ruke.

- Mi snažno podržavamo kandidaturu Srbije za članstvo u EU. Smatramo da se taj cilj u narednih nekoliko nedelja može postići. I mada mi nemamo pravo glasa u Uniji učinićemo sve što je u našoj moći da ohrabrimo tu odluku - rekao je Berns, dodavši da se nada da će Srbija ispuniti svoje preostale obaveze kako bi dobila status kandidata.

Na pitanje da li će SAD podržati akcije Prištine da silom uspostavi bazu na severu Kosova, Berns je odgovorio da "pribegavanje sili sa bilo koje strane ne bi bilo korisno i bilo bi kontaproduktivno".

- Treba se posvetiti dijalogu, postignut je značajan napredak, status kandidata za Srbiju je nadomak ruke...Znam da su za to potrebne teške odluke i postupci, ali verujemo da je evropski put moguć - kazao je on ukazujući da je u interesu same Unije da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, bilateralne veze SAD i Srbije su se u poslednjih nekoliko godina značajno popravile, a cilj je da se bilateralni odnosi još više unaprede.

- Naše vojske dobro sarađuju... Podržavamo sve veće angažovanje Srbije u mirovnim misijama, razmene ljudi u obrazovanju i nadamo se da ćemo u narednom periodu proširiti i privrednu saradnju - zaključio je Berns u intervjuu za RTS.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA