• 2

VULIN: Reč Srbija problem za Prištinu

- Ako se bude tražilo od Srba da promene naziv liste, to sigurno neće biti đurđevak - kazao je Vulin, i dodao da se Priština plaši svega što ima naziv "Srbija"

 • 2

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji je boravio u Briselu gde se juče razgovaralo o telekomunikacijama i energetici, rekao je u emisiji  "Kažiprst" da će Kosovo dobiti pozivni broj 383 i dodao da se taj broj Kosovu ne daje, već samo alocira. On je objasnio da broj 383 ne pripada Kosovu već Srbiji, ali će ga Srbija ustupiti Kosovu na korišćenje. Prema njegovim rečima, taj broj će u operativnom smislu stupiti u upotrebu 2015. godine i to je najranije.
- Ako sad okrenete 028 dobićete Kosovsku Mitrovicu, a ako iz Kosovske Mitrovice okrenete 011 dobićete Beograd i u tom smislu još se ništa ne menja - istakao je Vulin i dodao da i ako 2015. međunarodna organizacija koja se bavi određivanjem tih brojeva Kosovu dodeli taj broj, cena poziva uvek će biti lokalna, odnosno plaćaće se kao lokalni saobraćaj jer Srbija smatra da je to deo naše države.

To znači, kaže dalje Vulin, da sada Telekom Srbije može legalno da posluje na Kosovu, što znači i da međunarodna zajednica prihvati da je Telekom legalni operater i on će funkcinisati sa dosadašnjim baznim stanicama najkraće do 2015. kada će biti raspisan tender za trećeg operatera, na koji će se Telekom najverovatnije prijaviti.

- Što se tiče energetike, rasprava o imovini je ostavljena za neka druga vremena kada budemo imali celokupan sporazum o imovini. Srbija je uložila ogromnu količinu novca i posle 1999. Samo od 2003. do danas uloženo je preko 500 miliona dolara samo za razne rate, kredite i građenje termoelektrana "Obilić A" i "Obilić B", koje ne koristimo i ne kontrolišemo. Ali mi smo pravni naslednici, to je naša zemlja i mi se prema tome tako i ponašamo. I sve će to morati da bude uračunato kada se bude raspravljalo o imovini. Uostalom i Zajednica srpskih opština će biti pravni naslednik toga - rekao je Vulin.
Za sve to potreban je tranzitni period od najmanje 12 ili 15 meseci, a posle ćemo videti šta kome pripada. "Energetska suština su Valač i Gazivode, a oni ostaju u neizmenjenom režimu. Oni će biti kao i do sada, u komunikaciji sa KEK-om, u smislu visokog napona i odgovarajućeg puštanja struje. To su sistemi koji funkcionišu na nivou cele Evrope i ne može ni jedan deo da bude crna rupa i da ne komunicira sa onim drugim jer bi to onda izazvalo haos", kazao je Vulin u "Kažiprstu" B92.
Upitan da li je zadovoljan postignutim dogovorom, Vulin je kazao da to nije stvar zadovoljstva i da bi on bio zadovoljan da se na celom Kosovu i Metohiji primenjuju zakoni Srbije.
Govoreći o lokalnim kosovskim izborima i nazivu jedinstvene liste "Srbija", Vulin je istakao da Srbi imaju pravo na svoj identitet, kao i da je reč Srbija u toj listi problem za Prištinu.

"Ako se bude tražilo od Srba da promene naziv liste, to sigurno neće biti đurđevak“, kazao je Vulin, i dodao da se Priština plaši svega što ima naziv "Srbija". Sada na Kosovu, kako kaže, ima lista koje u svom nazivu imaju Crna Gora, ali njima smeta to "Srbija".
Međunarodna zajednica je, nastavlja Vulin, u tom smislu veoma jednostrana, odnosno ona razume strahovanja Prištine, ali ne i Srbije, i skreću nam pažnju na to. Međutim, i ako se naziv liste bude menjao, i taj novi naziv sigurno će u sebi imati reč "Srbija", objasnio je Vulin.
On je, takođe, podsetio da na jugu Srbije postoji lista Preševske doline, iako taj termin u geografiji ne postoji, ali je Srbija to dozvolila iz poštovanja prema Albancima koji žive na jugu.
(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Alen90

  E aj nemoj vise da filozofiras,nego lepo reci izdali smo Kosovo..

  8
  1

  Podelite komentar

 • dalibor

  Izdali ste svoj narod i svoju drzavu. Dali ste sve siptarima i strancima. Docice vreme i za vas. Samo polako.

  5
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima