• 19

Evropski parlament ove nedelje o vraćanju viza?

Iako se prvobitno pojavila informacija da bi poslanici u četvrtak trebalo da se izjasne o uvođenju klauzule koja bi omogućila suspenziju bezviznog režima zemljama Zapadnog Balkana, drugi izvori navode da do toga neće doći jer nije usvojen zahtev o glasanju

  • 19

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon pozvala je danas članove EP da glasaju protiv uvođenja mehanizma za suspenziju bezviznog režima za zemlje iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, uključujući i Srbiju.
- Usvajanje mehanizma u predloženom obliku predstavljalo bi korak nazad za zemlje Zapadnog Balkana i za EU - istakla je Fajon u svom obraćanju poslanicima na plenarnom zasedanju u Strazburu.

Takozvani zaštitni mehanizam uobličen je nakon ponovljenih zahteva nekoliko članica EU koje su se poslednjih godina našle na udaru talasa azilanata iz Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine da se građanima ovih zemalja ponovo uvedu vize.
Prema predlogu koji je usvojen nakon dugih konsultacija, Evropska komisija na zahtev jedne ili više zemalja članica može da privremeno ponovo uvede vize građanima država iz koje dolaze azilanti ukoliko utvrdi da je došlo do naglog povećanja broja lica koja zlouotrebljavaju pravo na azil.
Fajon je rekla da je potpuno neprihvatljivo što je iz predloga, o kome su Parlament, Komisija i Evropski savet pregovarali dve godine, izbačena odredba koja Parlamentu daje važnu ulogu u primeni mehanizma.

Ona je izrazila bojazan da bi, bez kontrolne uloge EP, zaštitni mehanizam mogao biti zloupotrebljen u cilju ograničavanja slobode kretanja za građane sa Zapadnog Balkana.
Austrijski poslanik Franc Obermajer je upitao Fajon "da li je svesna da u njegovu zemlju svakog dana autobusima dolaze na stotine ljudi sa Zapadnog Balkana koji potom negde nestaju, a autobusi se vraćaju prazni".
Fajon je odgovorila citirajući najnovije statistike koji pokazuju da je broj azilanata u Austriji veoma mali u poređenju sa većinom drugih zemalja, a da je u poslednje vreme drastično opao.
Tatjana Ždanoka, poslanica Zelenih iz Latvije, upozorila je da bi suspenzija viza predstavljala "kolektivnu kaznu za građane sa Zapadnog Balkana", a protiv usvajanja zaštitnog mehanizma izjasnili su se poslanici iz redova socijalista, socijaldemokrata i liberala.
Članovi umereno desne Evropske narodne partije (EPP), koja je najbrojnija u Parlamentu, uglavnom su podržali predlog o kojem je trebalo da se glasa u četvrtak. Međutim, poslanici su odlučili da se o ovom pitanju vodi diskusija na sednici zakazanoj za 1. oktobar, tako da ove sedmice neće biti glasanja.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    mrzim vise crnogorce od albanaca :) what aha f** is Montenegro ?

  • patron

    Srbi odu zamo da rade i vrate se. Problem su cigani i siptari koji prave probleme. Zar da budemo taoci onih koji imaju veca prava od samih Srba. Prosta matemstika ko god trazi azil deportacija u Afriku. Pa tamo neka traze azil.

  • Ja

    Crnogorci cutite preplavili ste Beograd i jos palamudite!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima