• 9

NIKOLIĆ: Ostaviti potomcima časnu istorijsku istinu

- Neki moćni će pokušati da iskoriste veliki jubilej za revidiranje, pa ako hoćete i nečasno prekrajanje istorijskih činjenica. Snimaju se filmovi, organizuju skupovi, otpočinje pisanje laži o ulozi malene i časne Srbije u Prvom svetskom ratu - poručio je predsednik Srbije

  • 9

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upozorio je, povodom priprema u svetu za obeležavanje 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata, da se Srbija mora postarati da potomcima ostavi "časnu istorijsku istinu" o učešću i pobedi srpske vojske u tom ratu.
- Naš je zadatak, naša odgovornost, da potomcima ostavimo časnu istorijsku istinu, da od svih napada savremenih ''perača savesti'' odbranimo i ogromne žrtve koje je Srbija prinela na oltar pobede saveznika - ocenio je Nikolić obraćajući se pripadnicima najmlađe klase oficira Vojske Srbije.


Prema njegovim rečima, ima nastojanja u susret tom velikom jubileju da se uloga Srbije u tom ratu, "velikoj tragediji mnogih evropskih naroda, srpskog pre svega", drugačije predstavi:
- Neki moćni će pokušati da iskoriste veliki jubilej za revidiranje, pa ako hoćete i nečasno prekrajanje istorijskih činjenica. Snimaju se filmovi, organizuju skupovi, otpočinje pisanje laži o ulozi malene i časne Srbije u Prvom svetskom ratu. Nije im dovoljno što je Srbija ostala bez mladosti braneći se od moćnika koji su na nju napali sa svih strana sveta. Nije im dovoljno, ili im nije drago što je Srbija povukla u pobedu svoje saveznike i razrešila dilemu da li će svet posle rata biti bolji ili gori.

On je istakao da je "naša obaveza da to sprečimo":
- Kada su oni mogli da se odbrane od nadmoćnih vojski, možemo i mi da ih odbranimo od bezočnih laži. Zbog njih i zbog nas. A oni neka i dalje u udžbenicima vojne taktike pitomcima iz čitavog sveta predstavljaju genijalnu vojnu strategiju tada generala Živojina Mišića na Kolubari i vojvode Stepe Stepanovića na Ceru. I neka i dalje u svojim muzejima čuvaju uspomenu na bratstvo u oružju sa našim junačkim precima i neka se dive vojvodama Putniku, Mišiću, Stepanoviću, Bojoviću, majoru Gavriloviću, Milunki Savić, 1300 kaplara, i svakom srpskom redovu koji je ispisao pobedničku istoriju Prvog svetskog rata.
Predsednik Srbije je naglasio da smo "i danas ponosni na svoje junačke pretke, da ćemo braniti svoju zemlju, njenu čast, vojničku slavu i ljudsku žrtvu, braneći svuda i uvek istorijsku istinu o učešću i pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu".
(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ironičar

    sVAKA ČAST. LAPRDAJTE O EKONOMIJI NA OVU TEMU KOLKO GOD OĆETE, ALI OVO NIJE TEMA ZA TO. Svaka čast predsedniku, nije sjajan ali niko i nije, ali ovo je super ispričao i 100% je istina. A vi budaletine koji pojma nemate o čemu priča... ni ne znate da se počinje pisati da je gavrilo princip bio terorista, i da je srbija kriva za rat itd.... čuvaćemo istinu i to zauvek s roda na rod!

  • srrbija

    E Tomo ne cuva se Srbija sluzeci...domacini ne daju svoju tesko stecenu imovinu

  • русија

    срамите се , какву историју ви пишете ??? има да вас куну , ако буде имао ко

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima