Nikolić: Srbija će bez EU teško, a bez Kosova ne može!

- Srbija obnavlja stara prijateljstva širom sveta, stvara uslove za oporavak privrede, bori se protiv kriminala i korupcije, jer ne može da čeka da joj se otvore vrata Evrope - kaže predsednik Srbije

  • 6

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je Srbija svesna da će teško preživeti bez Evropske unije, ali je isto tako svesna da bez Kosova ne može preživeti.

U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Finske Erkijem Tuomiojom u Beogradu, Nikolić je rekao da Srbija intenzivno radi na evrointegracijama, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Nikolić je istakao da je Evropska unija u posredovanju tokom dijaloga Beograda i Prištine suočena sa dve strane koje drugačije vide stvari - jedna vidi suštinsku autonomiju Kosova i nastoji da zaštiti državne i nacionalne interese, a druga vidi nezavisnost Kosova.

Ministar spoljnih poslova Finske Erki Tuomioja je pohvalio hrabrost i pragmatičnost državnog vrha Srbije, kao i napore na implementaciji postignutih sporazuma.

- Finska se zalaže za što skoriji ulazak Srbije u Evropsku uniju i veruje da ne treba da postoje kočnice za proširenje - rekao je Tuomioja, kako piše u saopštenju.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje i nadu da su članice EU svesne teške situacije u kojoj se Srbija nalazi, kao i činjenice da su evropske vrednosti "duboko utkane u naš način života, razmišljanja i u naše biće uopšte".

- Srbija obnavlja stara prijateljstva širom sveta, stvara uslove za oporavak privrede, bori se protiv kriminala i korupcije, jer ne može da čeka da joj se otvore vrata Evrope, okrenuta samo na jednu stranu - istakao je predsednik Nikolić.

Strategija ekonomskog razvoja Srbije kao okosnicu treba da ima razvoj poljoprivrede i energetike, uz intenzivna ulaganja u obrazovanje, a motiv imamo u velikim tržištima čija su nam vrata otvorena, navodi se u saopštenju.

Nikolić je posebno podvukao odlične odnose koje Srbija ima u regionu i najavio predstojeću posetu predsednika Hrvatske Ive Josipovića, istakavši da se sreo sa svim predsednicima zemalja regiona.

- Nažalost, postoji tendencija da Rumunija prikaže vlašku manjinu kao rumunsku. To Srbija ne može da dozvoli, jer nije u interesu te manjine - rekao je Nikolić.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • esados.

    16. septembar 2013 | 14:27

    ada sa kosovom je zavrseno,sta li ga vise pominjete.

  • ниш

    16. septembar 2013 | 14:17

    nemozemo bez albanca? nesecete boledni deo tela nego cekate da se prosiri virus.pametno.ostavite deci jos vece muke

  • nezadovoljština

    16. septembar 2013 | 16:42

    Ja sam mislio da je Vlada priznala Kosovo. Možda sam pogrešno shvatio poslednjih 50 vesti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA