• 6

Nikolić: Srbija će bez EU teško, a bez Kosova ne može!

- Srbija obnavlja stara prijateljstva širom sveta, stvara uslove za oporavak privrede, bori se protiv kriminala i korupcije, jer ne može da čeka da joj se otvore vrata Evrope - kaže predsednik Srbije

  • 6

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je Srbija svesna da će teško preživeti bez Evropske unije, ali je isto tako svesna da bez Kosova ne može preživeti.
U razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Finske Erkijem Tuomiojom u Beogradu, Nikolić je rekao da Srbija intenzivno radi na evrointegracijama, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Nikolić je istakao da je Evropska unija u posredovanju tokom dijaloga Beograda i Prištine suočena sa dve strane koje drugačije vide stvari - jedna vidi suštinsku autonomiju Kosova i nastoji da zaštiti državne i nacionalne interese, a druga vidi nezavisnost Kosova.
Ministar spoljnih poslova Finske Erki Tuomioja je pohvalio hrabrost i pragmatičnost državnog vrha Srbije, kao i napore na implementaciji postignutih sporazuma.

- Finska se zalaže za što skoriji ulazak Srbije u Evropsku uniju i veruje da ne treba da postoje kočnice za proširenje - rekao je Tuomioja, kako piše u saopštenju.
Predsednik Srbije je izrazio uverenje i nadu da su članice EU svesne teške situacije u kojoj se Srbija nalazi, kao i činjenice da su evropske vrednosti "duboko utkane u naš način života, razmišljanja i u naše biće uopšte".
- Srbija obnavlja stara prijateljstva širom sveta, stvara uslove za oporavak privrede, bori se protiv kriminala i korupcije, jer ne može da čeka da joj se otvore vrata Evrope, okrenuta samo na jednu stranu - istakao je predsednik Nikolić.
Strategija ekonomskog razvoja Srbije kao okosnicu treba da ima razvoj poljoprivrede i energetike, uz intenzivna ulaganja u obrazovanje, a motiv imamo u velikim tržištima čija su nam vrata otvorena, navodi se u saopštenju.
Nikolić je posebno podvukao odlične odnose koje Srbija ima u regionu i najavio predstojeću posetu predsednika Hrvatske Ive Josipovića, istakavši da se sreo sa svim predsednicima zemalja regiona.
- Nažalost, postoji tendencija da Rumunija prikaže vlašku manjinu kao rumunsku. To Srbija ne može da dozvoli, jer nije u interesu te manjine - rekao je Nikolić.
(D. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nijazi Kuqi

    Srbija ce vrlo tesko u EU, naravno mnogo posle Kosova, ali nikako ne sa Nikolicem.

  • Aleksandar KM

    E ovaj matorac je stvarno lud,obraz mu je kao djon

  • nezadovoljština

    Ja sam mislio da je Vlada priznala Kosovo. Možda sam pogrešno shvatio poslednjih 50 vesti

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima