Šokenhof: Nema novih uslova za Srbiju

- Srbija mora da učini još napora kako bi Nemačka dala "zeleno svetlo" za početak pristupnih pregovora, ali neće biti novih uslova - rekao je Andreas Šokenhof, funkcioner vladajuće nemačke Demohrišćanske stranke

  • 3

Funkcioner vladajuće nemačke Demohrišćanske stranke CDU Andreas Šokenhof smatra da je potrebno da Srbija učini još napora kako bi Nemačka dala "zeleno svetlo" za početak pristupnih pregovora, ali je istakao da novih uslova neće biti.

- Sprovođenje sporazuma (Beograda i Prištine) se odvija suviše sporo. Dragoceno vreme je izgubljeno rekonstrukcijom vlade u Beogradu i ostalim kašnjenjima, kao što je, na primer, predlog zakona o amnestiji na Kosovu. Imperativ je da obe strane učine korak više - rekao je Andreas Šokenhof u intervjuu za "Novosti".

Šokenhof navodi da mu nije jasno zašto nova runda dijaloga nije zakazana i zašto će sledeća eventualno biti održana tek posle lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra, jer postoji "još mnogo otvorenih pitanja, koje lideri obeju zemalja treba prethodno da reše".

Na pitanje novinara da li je ono što je Beograd postigao u dijalogu sa Prištinom dovoljno da Berlin podrži nastavak evropskih integracija Srbije, Šokenhof kaže da je "očigledno da vreme za to još nije došlo, jer se i dalje očekuje implementacija ključnih pitanja".

- Održavanje fer i slobodnih izbora 3. novembra je takođe deo toga. Beograd mora bolje da objasni narodu na severu Kosova koristi od procesa normalizacije. I Kosovo mora da uradi više da bi se uspostavilo poverenje -rekao je Šokenhof i dodao da uspostavljanje kosovske policije mora da bude u potpunosti završeno do decembra.

Kao kočnicu Šokenhof, takođe, vidi reorganizaciju pravosuđa za koju kaže da je " još u začetku i dramatično kasni".

Šokenhof nije želeo da spekuliše na pitanje da li će Nemačka podržati da pristupni pregovori sa Srbijom budu otvoreni krajem decembra ili početkom januara. Nemački funkcioner je međutim rekao da za Srbiju neće biti novih uslova.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Datch

    19. septembar 2013 | 02:33

    Da li je nasa vlada glupa ili gluva pa ne vidi da narod ne zeli u EU!! Vidi koliko problema Hrvatska ima sada, cak I volovi znaju da EU ne donosi dobar zivot, zasto onda mi dajemo Kosovo I ko zna sta vec da bi smo usli u tu istu?

  • Vrac

    19. septembar 2013 | 10:50

    Nadam se da nam nikada nece dati zeleno svetlo.

  • Boki

    19. septembar 2013 | 08:58

    Je l' nas ovi Nemci zezaju? Jedan prica da su zadovoljni i da sve ispunjeno, drugi trazi jos napora, treci ce jos nesto da se izmisli, svako se doseca necega kako mu padne na pamet, a svi govore u ime Nemacke... Gde je ta nemacka preciznost i disciplna?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA