MIrović: U Srbiji nema "naših" i "njihovih" opština!

- Često se zbog uticaja pojedinih stranaka i raznih političkih ideja u opštinama može naići na prepreke u realizaciji projekata, ali ja sam zaista izrazito protiv toga - kaže ministar regionalnog razvoja

  • 2

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović najavio je izgradnju novih industrijskih zona u Srbiji i obećao opštinama dobru saradnju sa ministarstvom, bez političkih prepreka u realizaciji dobrih projekata.

Mirović je u intervjuu Tanjugu rekao da opštine mogu da očekuju otvorena vrata ministarstva i dijalog o svim pitanjima, pomoć prilikom izrade projekata, kao i ukazivanje na projekte koji su značajni za ekonomski razvoj pojedinih opština i regiona.

- Često se zbog uticaja pojedinih stranaka i raznih političkih ideja u opštinama može naići na prepreke u realizaciji projekata, ali ja sam zaista izrazito protiv toga. Ne delim opštine na "naše" i "njihove", već pre svega na one kojima je potrebna veća pomoć i na one koje mogu same ili uz malu pomoć ministarstva da preskoče stepenicu više - rekao je Mirović.

On je rekao da će Ministarstvo dosledno poštovati zakone i uredbe koji su klasifikovali regione i opštine prema stepenu razvijenosti i podsticati projekte u manje razvijene delove Srbije.

Ministar je najavio i da će biti nastavljeni svi značajni i dobri projekti, kao što su izgradnja autoputa od Pojata do Preljine i od Novog Sada do Rume, kao i projekat završetka izgradnje puta od Kragujevca do Batočine.

Mirović je rekao da novi projekti zavise od ukupne finansijske snage države i od mogućnosti da se iz ukupnog budžeta deo sredstava usmeri na značajne projekte u pojedinim opštinama i pojedinim oblastima u Srbiji, ali da će se potruditi da se u budžetu za 2014. godinu obezbedi više novca.

Na pitanje šta je potrebno da bi se opštine Srbije ravnomerno razvijale, Mirović je ocenio da je pre svega potrebna akcija i plan, koji će to ministarstvo uskoro predstaviti.

- Mislim da ćemo uspešno reorganizovati ministarstvo i da ćemo podsticati i Nacionalnu agenciju za regionalni razvoj i lokalne i regionalne agencije da planski pristupaju projektima i da edukujemo one opštine u kojima još ne postoji svest i znanje o tome da je projekte neophodno razvijati u skladu sa odgovarajućim standardima - naglasio je Mirović.

On je poručio da opštine treba da se udružuju, i da predstave one projekte koji će, po svom karakteru i po svom značaju, moći da stanu u red najvažnijih projekata u Srbiji i da kao takvi dobiju pomoć i međunarodnih fondova. Plan je, kako je naveo, da se u skladu sa budžetom za 2014. godinu definiše poseban program pomoći u izgradnji radnih i poslovnih zona u onim opštinama u kojima ih nema.

Prema podacima iz lokalnih samouprava, u Srbiji postoje 92 radne i poslovne zone, dok oko 40 opština nema na ovaj način opremljen prostor.

Pokazalo se, kako navodi, da one opštine koje imaju spremne poslovne zone, u kojima vlada komercijalni duh i koje imaju dobru infrastrukturu,

imaju prednost u privlačenju domaćih i stranih investitora.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    22. septembar 2013 | 14:35

    Novosađani znaju sve....

  • Moravac

    22. septembar 2013 | 12:29

    Ovaj kolumbo otkriva Srbiju u 21 stoljeću.Mislim da mu je ovaj zaključak:pokazalo se(dobro da se nije ukazalo),da opštine,koje imaju spremne poslovne zone,u kojima vlada poslovni duh i koje imaju infrastrukturu,imaju prednost u privlačenju stranog kapitala.,malo jači od čuvenih MAo Ce Tungovi izreka,po primeru:kud god se okreneš bulja ti je otpozadi.Umjesto da osmisli kako da svi imaju poslovne zone i stvori ambijent za privlačenje stranog kapitala.kolumbo otkriva Srbiju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA