• 35

13 godina od poraza Miloševića i uvođenja demokratije u Srbiju!

Prošlo je punih 13 godina otkako je lider SPS-a izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a, koji je tada osvojio 50,24 odsto glasova

  • 35

Navršava se 13 godina od kada je bivši predsednik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a. Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 glasova ili 50,24 odsto, dok je lider SPS-a osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.
Predsednički izbori 24. septembra 2000. su održani istovremeno sa lokalnim i izborima za savezni parlament. Ne želeći da prihvati poraz i prizna rezultate izbora, do tada vladajuća SPS i njen lider izazvali su postizbornu krizu, koja je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.
Milošević je 11. marta 2006. umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu, gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.
Foto: icty.org

Foto: icty.org


Od uvođenja višepartiskog sistema 1990. SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore. Četiri godine kasnije, u martu 2004. manjinska vlada Vojislava Koštunice izabrana je uz podršku poslanika SPS.
SPS se vratila na vlast u julu 2008. ušavši u koalicionu vladu premijera Mirka Cvetkovića, koju su činile DS, SPS i G17 plus.
U toj vladi SPS je imao tri ministarska mesta, a predsednik stranke Ivica Dačić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova. Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je bila predsednica parlamenta.
Nekoliko meseci posle formiranja vlade, lideri socijalista i demokrata Ivica Dačić i Boris Tadić potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju.
U novoj koalicionoj vladi, formiranoj posle majskih izbora ove godine, lider SPS Ivica Dačić je predswdnik vlade i ministar unutrašnjih poslova. Toj partiji su pripala još tri minstarstva: za saobraćaj, zdravlje i prosvetu, nauku i tehnološki razvoj.
(Telegraf.rs / Beta)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša Ns

    Vuk dlaku mijenja ali ćud nikada ...

  • najprovokator

    Sumadinac promašio si temu..ako ti se ne ide u crkvu i ne veruješ u Boga ne smaraj...

  • JNA*

    Slobodan Milosevic-moze da se upise u historiju sa zlatnim slovima. Jedini od svih, koji je bio ponosan na to da je Srbin. Svi ostali politicari su izdajice i poturice vlastitog naroda....Svi srbijance ste pevaljkama protestirali,!!! A na kraju Sloba svega kriv??

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima