• 0

Selaković: Srbija spremna za Poglavlje 23!

- Ministarstvo pravde i državne uprave, kao nosilac reformi u oblastima na koje se odnosi Poglavlje 23, spremno je za korake koji nam u procesu pridruživanja Evropskoj uniji predstoje - kaže ministar pravde Srbije

  • 0

U proteklih godinu dana uspeli smo da trasiramo put ka uspostavljanju pravosuđa koje je nezavisno, nepristrasno, stručno, odgovorno i efikasno, ka sistemu koji se uspešno suprotstavlja korupciji i u punoj meri obezbeđuje zaštitu ljudskih prava i sloboda, istakao je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković na sastanku eksplanatornog skrininga za Poglavlje 23, u Briselu.
Selaković je rekao da će danas u Briselu Srbiji biti i formalno predstavljene pravne tekovine EU u okviru Poglavlja 23 i da je taj dan Srbija dočekala spremno.

On je naglasio da se u prethodnih godinu dana vredno radilo na implementaciji ključnih segmenata tih pravnih tekovina i načela EU (acquisa) u najvažnijim oblastima kojima se Poglavlje 23 i bavi: pravosuđu, borbi protiv korupcije i ljudskim pravima.
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić


Ministar Selaković je ukazao da se prvi put u istoriji Ministarstva pravde i državne uprave istovremeno radilo, a na nekima od njih se još radi, na pet projekata od suštinskog značaja za pravni sistem Srbije.
On je naglasio da su usvojene nacionalne strategije za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije za period od pet godina, kao i prateći akcioni planovi, dodavši da je već osnovana i počela sa radom Komisija koja će pratiti proces implementacije mera predviđenih Strategijom reforme pravosuđa.
Takođe, ministar je rekao da je u toku i izrada IKT strategija, a da su Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija i Strategija reforme javne uprave u fazi javne rasprave.
Foto: Tanjug/Tanja Valič

Foto: Tanjug/Tanja Valič


- Uz pomoć stručnjaka koji su bili angažovani u radu radnih grupa, u temelje svake od ovih strategija ugrađeni su principi acquisa. Strategijom reforme pravosuđa predviđeno je i dalje, kontinuirano usklađivanje zakona i podzakonskih akata sa evropskim standardima - rekao je Selaković, i dodao da današnji eksplanatorni skrining predstavlja priliku da se na jednom mestu stekne sveobuhvatan pregled sadržine ključnih dokumenata koji postavljaju standarde u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i zaštite ljudskih prava, ali i da Srbija dobije pojašnjenja u onim segmentima ovih oblasti u kojima još postoje eventualne nedoumice.
- Ministarstvo pravde i državne uprave, kao nosilac reformi u oblastima na koje se odnosi Poglavlje 23, spremno je za korake koji nam u procesu pridruživanja Evropskoj uniji predstoje, ali i čvrsto rešeno da započete poslove sprovede do kraja na način koji će omogućiti da proces evropskih integracija bude što efikasniji - zaključio je ministar Selaković.
(D. Z.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima