• 2

NIKOLIĆ: Pregovori sa EU da ne traju beskonačno

Obraćajući se učesnicima generalne debate Generalne skupštine UN, predsednik Srbije istakao je da "Srbija gleda u pravcu vremena koje dolazi i prema članstvu u EU"

 • 2

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Srbija očekuje da najkasnije u januaru 2014. godine započne pregovore o članstvu u EU i izrazio nadu da ti pregovori neće trajati "predugo ili beskonačno".
Istovremeno, Nikolić je naglasio da je Srbija sporazumima sklopljenim uz posredovanje EU pokazala da želi da zaštiti srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji i da svim žiteljima Pokrajine obezbedi normalan život, ali da to nikako ne znači da namerava da prihvati prijem Kosova u UN.

Obraćajući se učesnicima generalne debate Generalne skupštine UN, predsednik Srbije istakao je da "Srbija gleda u pravcu vremena koje dolazi i prema članstvu u EU".
- Nadam se da ću vas na narednom zasedanju Generalne skupštine izvestiti o toku tih pregovora za koje verujem da neće trajati predugo ili beskonačno, kao i o napretku koji će Srbija kontinuirano ostvarivati na svom putu ka punopravnom članstvu u EU - rekao je srpski predsednik, obraćajući učesnicima generalne debate Generalne skupštine UN.
Nikolić je apelovao da mandat UNMIK na Kosovu ostane nepromenjen, da se broj pripadnika Misije ne smanjuje i da se njene aktivnosti ojačaju. Takođe, rekao je i da Srbija podržava delovanje Misije EULEKS na KiM, ali da ta Misija, zadržavajući statusno neutralni pristup, treba da nastavi da pomaže da se u "Pokrajini grade demokratske institucije, da se poštuju ljudska prava Srba i drugih nealbanskih žitelja, jer su osnovna ljudska prava jedino njima i ugrožena".

Nikolić je pozvao zemlje članice UN da podrže Srbiju u naporima da se sazna istina vezana za kidnapovanje i ubijanje Srba na KiM kojima su organi vađeni i prodavani.
- Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, senator iz Švajcarske, dokazao je, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope potvrdila da su neki od sadašnjih albanskih prvaka sa Kosova i Metohije organizovali kidnapovanja i ubijanja Srba, kojima su organi vađeni i prodavani - podsetio je on.
Mi nismo bili u mogućnosti da sprovedemo sudski postupak za te zločine koji su se desili krajem dvadesetog i početkom dvadeset prvog veka, a koji do sada nisu viđeni nigde na svetu, dodao je Nikolić.
"Uvereni smo i dalje da je u istragu neophodno uključiti i Ujedinjene nacije", rekao je Nikolić.
On se osvrnuo i na rad Haškog tribunala, rekavši da je taj sud "zloupotrebio mandat koji mu je dao Savet bezbednosti, da je odmogao u procesu pomirenja na području bivše Jugoslavije i da je iskompromitovao ideju međunarodnog krivičnog pravosuđa. Govoreći o spoljnoj politici Srbije, Nikolić je kazao da se obnavljaju stara i uspostavljaju nova prijateljstva u svetu i strateška partnerstva na istoku, zapadu, severu i jugu.

On je ukazao da je Srbiji povereno predsedavanje OEBS tokom 2015. godine, dodavši da je siguran da će to, uz delovanje u regionalnim inicijativama biti "preporuka i za preuzimanje vecće odgovornosti u sistemu UN.
Nikolić je rekao da je za nešto više od godinu dana mandata posetio skoro sve zemlje s kojima se Srbija graniči i da je razgovarao s liderima svih susednih država i na međunarodnim skupovima, želeći time da pošalje poruku da se Srbija odlučila za regionalnu saradnju i zajednički rad s komšijama na rešavanju problema koje delimo.
- Učinio sam, u ime Srbije, gestove koji su i simbolično i suštinski pokazali da želimo da se izmirimo s narodima koji žive kraj nas. Ti akti, uveren sam, značajno će doprineti pomirenju i ispravljanju nepravdi iz prošlosti - kazao je on, dodavši da se sada okrećemo budućnosti i da Srbija želi da sa svim susedima gradi dobre odnose.
"Želimo da se povezujemo novim putevima, prugama i mostovima, zajedno nastupamo na svetskom tržištu, umrežavamo energetske potencijale, štitimo životnu sredinu, sarađujemo u odbrani od elementarnih nepogoda, razvijamo prekogranične projekte, trgujemo, širimo kulturnu, naučnu, prosvetnu, tehnološku i sportsku saradnju", naveo je Nikolić.

Nikolić je istakao da Srbija ostaje privržena Povelji UN, ostvarenju Milenijumskih razvojnih ciljeva i učešću pripadnika Vojske i MUP-a Srbije u mirovnim misijama UN u svetu.
- Održivi razvojni ciljevi bi, po našem mišljenju, trebalo da budu globalni po svojoj prirodi, ali primenjivi u svim zemljama, tako različitim u kapacitetima i nivou razvoja, u prioritetima i politikama. Svakako, u postupku označavanja Održivih razvojnih ciljeva, prioritetne teme su energetska efikasnost, obnovljivi izvori i klimatske promene", smatra predsednik Srbije.
On je ponovio da je Srbija spremna da u naredom periodu poveća obim svog učešća u mirovnim misijama UN uz angažovanje jedinica i opreme koja je standard nacionalnih kontigenata, ali i uz korišćenje mogućnosti koje pruža sistem stend-baj aranžmana UN.
- U skladu s našom politikom zasnovanom na rezolucijama Saveta bezbednosti, promovisaćemo i učešcće žena u mirovnim operacijama. Naše angažovanje u misijama Ujedinjenih nacija i drugim multinacionalnim operacijama, konkretan je doprinos očuvanju mira i bezbednosti u svetu - rekao je Nikolić.
On je upozorio na terorizam kao opasnost za suštinske vrednosti UN koja je sveprisutna u svetu.
- Srbija prilagođava domaće zakonodavstvo kako bi se zlu terorizma stalo na put. Nedvosmisleno podržavamo Globalnu strategiju UN za borbu protiv terorizma i sve rezolucije Generalne skupštine i Saveta bezbednosti u vezi sa ovim. Srbija, kao žrtva terorizma od koga su u nekim od napada u mojoj zemlji stradali i najneviniji − deca  veoma dobro razume potrebu regionalne i šire saradnje u oblasti antiterorističkog delovanja - rekao je predsednik Srbije.
Kako je napomenuo, Srbija je članica skoro svih međunarodnih ugovora i inicijativa u oblastima razoružanja, neproliferacije i kontrole naoružanja i da u potpunosti sprovodi preuzete obaveze.
"Srbija nikad u svojoj istoriji nije vodila agresivni rat, a oružje koje ima služi joj samo za sopstvenu odbranu. Uz to, Srbija nikad nikome nije predstavljala pretnju, nije raspolagala oružjem za masovno uništenje i ne planira da takva sredstva uvršćuje u svoj arsenal, koji je vidljiv i proverljiv", zaključio je Nikolić.
Nikolić je čestitao novoizabranom predsedniku generalne skupštine Džonu Vilijamu Ašu, kao i dosadašnjem predsedniku Vuku Jeremiću, ocenjujući da je on "dostojno predstavljao Srbiju, uz zadržavanje nepristrasnosti i uz vrhunsku profesionalnost" i dodajući da je "besprekorno predsedavao" u ovom visokom domu u prethodnih godinu dana.
(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Republika Valjevo

  Idi pa legalno zavrsi fakultet..gde je sram???

  5
  1

  Podelite komentar

 • NL

  Bravo Presednice Nikolic, sve ste lepo kazali. Hvala....

  4
  6

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima