• 1

Dačić: Skrining je početak pregovora o članstvu u EU!

- U praktičnom smislu ovo je za nas veliki dan jer je to prvi tehnički sastanak u smislu naših pregovora u članstvu u EU - kaže premijer Srbije

  • 1

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da današnji skrining označava i tehnički početak pregovora o članstvu u EU i da je to veliki dan za Srbiju.
- U praktičnom smislu ovo je za nas veliki dan, jer je to prvi tehnički sastanak u smislu naših pregovora u članstvu u EU - rekao je Dačić na skupu "Srbija i Nemačka - asimetrična realnost".

On je objasnio da je reč o utvrđivanju usklađenosti našeg zakonodavstva s evropskim po određenim poglavljima i da će narednih godina za svako poglavlje biti započet takav skrining.

- Počelo je sa poglavljem 24, narednih nedelja će biti 23 - to su poglavlja u vezi s policijom i pravosuđem, a zatim i poglavlje 32 koje se tiče fiansijske kontrole - rekao je premijer.
Prema njegovim rečima, proces skrininga utvrđuje šta još treba uraditi u određenim zakonima i podzakonskim aktima i to je važan proces u kome će učestvovati nekoliko stotina ljudi.
U Briselu je danas počeo eksplanatorni skrining, kojim se otvara nova etapa na putu Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji.
Reč je o dugotrajnom procesu snimanja stanja kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije sa evropskim standardima, a čime se stvaraju temelji za pregovore o pridruživanju koji treba da počnu najkasnije u januaru sledeće godine.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nezadovoljština

    A zbog čega se pravni i ekonomski sistemi usklađuju sa EU standardima? Ne kažem da je to nužno loše, ali niko nas nije pitao. Čemu referendum kad se sve promene završe?

    8
    0

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima