• 4

KRF: Sećanje na slavne srpske žrtve (FOTO)

Povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido, premijer Ivica Dačić položio venac ispred Mauzoleja srpskim junacima

 • 4

Premijer Srbije Ivica Dačić, povodom obeležavanja godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido, položio je venac ispred Mauzoleja srpskim junacima.
- Ovde je Srbija umirala, ovde Srbija i treba da se seća, i ovde Srbija treba da živi. Da živi za sve one koji su za nju umrli. Da više nikada ne žrtvujemo svoju decu, da počnemo konačno da ubiramo plodove nikle iz sopstvene krvi, da se vratimo u društvo iz kojeg smo pod drugim imenom izbačeni i da se ponovo čuje živela Srbija - istakao je Dačić, saopšteno je iz Vlade.

- Albanska golgota i boravak Srba na Krfu i Vidu od 1916. do 1918. godine utkani su u kolektivnu svest našeg naroda kao razdoblje bezmalo antičke tragičnosti, nesebičnog junaštva i istinske humanosti - naglasio je predsednik Vlade Srbije.

Prema Dačićevim rečima, svaki dolazak na Krf i Vido za ljude iz Srbije je opelo.
- Više od 10.000 ljudi leži ovde u kosturnicama i u dubokoj plavoj grobnici. Ovde je, kako je neko rekao, najbolji deo Srbije − večna Srbija. Ovde je čitava jedna nacija doživela vrhunac svoje golgote i početak vaskrsenja. Platila je cenu svoje slobode, prema rečima jednog britanskog vojnog savetnika, krvlju i suzama. To je bio rat u kojem je Srbija postala slavna - rekao je Dačić.
Ovde na Krfu, na Vidu i u moru koje je duboko koliko i Atlantski okean, istakao je Dačić, čitava jedna izmučena nacija je sahranjena.
- Cela jedna Srbija je položena bez imena u ovaj plavi grob. Posle pobedničkog rata, posle svih ovih žrtava stvorena je nova država, uzeto je novo ime, pravljena je nova istorija i skoro devedeset godina Srbije ovde nije bilo. Čak je ovaj spomenik na Vidu podigla Jugoslavija, ovde piše "srpskim junacima - Jugoslavija", i ako postoje greške koje treba ispravljati, onda je ta među prvima" -  rekao je Dačić.

- Neka bude večno sećanje na slavne srpske žrtve i neka bude večno prijateljstvo grčkog i srpskog naroda -  istakao je Dačić.
Obeležavanju godišnjice iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva Krf i Vido u Prvom svetskom ratu, kojem su prisustvovali ministar kulture Srbije Ivan Tasovac, gradonačelnik Krfa, predstavnici pravoslavne crkve i predstavnici grčke vojske i policije.
(Telegraf.rs / Izvor: RTS)
 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • cica Draza

  Slava im

  31
  0

  Podelite komentar

 • Бајкер

  Живела Србија,живела Грчка.

  28
  1

  Podelite komentar

 • Srbija

  Ono što osetite kada uđete u srpsku kuću na Krfu ne može da se iskaže rečima, suze poteku i onim čvrstim osobama koje nikada ne plaču , stajati tamo i slušati šta su prošli tera vas da pomislite koliko mi malo verujemo u sebe i slobodu. Vode decu na ekskurzije u Berlin, Prag, Beč ok. to je lepo ali treba da ih vode tu na Vido da prvo shvate ko su oni pa tek onda da se dive drugima ovako nešto ni jedan narod nije uradio ! Slažem se sa premijerom , na kosturnici piše kraljevina srba hrvata i slovenaca mada su unutra upisana srpska imena, TREBA ISPRAVITI

  20
  0

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima