• 2

Selaković: Biće ovo najpozitivniji izveštaj Evropske komisije do sada!

- Kada je reč o oblastima obuhvaćenim u poglavlju 23 i delimično 24, gde Ministarstvo snosi deo odgovornsoti, očekuejm da izveštaj bude najpozitivniji do sada - kaže ministar pravde Srbije

 • 2

Ministar pravde Nikola Selaković očekuje da će izveštaj Evropske komisije, u onom delu koji se odnosi na pravosuđe, biti najpozitivniji do sada.
- Kada je reč o oblastima obuhvaćenim u poglavlju 23 i delimično 24, gde Ministarstvo snosi deo odgovornsoti, očekujem da možda bude najpozitivniji do sada - rekao je Selaković za RTS.

Govoreći o zakonima iz oblasti pravosuđa, koji će se uskoro naći pred Skupštinom Srbije, Selaković je rekao da novi predlog zakona o sedištima i područijima sudova i javnih tužilaštava definiše da će pitanje sedišta za Kosovo biti definisano posebnim zakonom, a da će sudovi i javna tužilaštva na tom području do tada nastaviti da rade u nepromenjenom obliku.
Ministar je, osvrćući se na početak skrininga u Briselu, rekao da su Srbiji na početku skriniga predstavljene pravne tekovine EU iz oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava...

- Ono što nam sledi je predstavljanje naših pravnih tekovina, to je bileteralni dijalog, za oko dva meseca on će se održati kada će Srbija predstaviti svoja dostignuća i standarde, a nakon toga čekamo prvu međuvladinu konferenciju - objasnio je Selaković.
Kako je dodao, sam eksplanatorni skrining neće trajati dugo, on se završava u novembru, ali je potrebno da Srbija dobije određene odrednice u oblasti poglavlja 23, odnosno kako će teći pregovori i prolazak kroz to poglavlje.
- Iskustva drugih zemalja bila su različita i najčešće su trajali godinu, godinu i po ili dve, ali Srbija je išla nekoliko koraka unapred - naglasio je Selaković.
Srpska delegacija u Briselu, kako je naveo, bila je odlično pripremljena, postavljali su veoma smislena pitanja, pa su na neka predstavnici EU bili zatečeni i rekli da će poslati pismeni odgovor.
(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Draža Mihajlović

  Menjaj ti zakon , ako nam neko upadne u dvorište i kuću da nas pljačka. Šta da radimo kad nas neko napadne na ulici? To ti derane rešavaj.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Vlada

  Nemamo mi nista od toga

  0
  1

  Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima