VULIN: Ne želimo da se o vama odlučuje bez vas

- Ako hoćete veće učešće države Srbije na ovim prostorima onda je izbor "Srpska", nju čine pripadnici partija koje su vladajuće u Srbiji ali ne samo oni - kaže ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju

  • 3

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin je, gostujući u emisiji "Otvoreni studio" TV Puls iz Šilova, ocenio da će na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu biti "najveća srpska izlaznost od 2000. godine".

Vulin je naglasio da bi bio iznenađen da "glavni igrači na izborima ne budu kandidati koje podržava Vlada Srbije". On je, pozivajući se na lojalnost Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, rekao da je uveren "da će oni poslušati svoju Vladu, da će izaći na izbore i glasati za "Srpsku", 3. novembra, a 4. novembra graditi Srpsku".

Odgovarajući na pitanje zašto glasati za GI "Srpska" i zašto Vlada samo njih podržava, Vulin je rekao da su "drugi pokazali kako su radili i da su rezultati bili dobri ne bi bilo potrebe za pregovorima niti za Zajednicom srpskih opština".

- Ako hoćete veće učešće države Srbije na ovim prostorima onda je izbor "Srpska", nju čine pripadnici partija koje su vladajuće u Srbiji ali ne samo oni - rekao je Vulin.

Ministar je ocenio da je "u pozadini srpsko-srpskih sukoba, na primer u Kosovskom Pomoravlju, strah i da oni koji to rade strahuju da će izgubiti privilegije i da neće moći nesmetano da vladaju ma šta radili".

- Srbija ove izbore posmatra kao izbore za Zajednicu srpskih opština, hoće da tamo gde su Srbi u većini imaju svoje gradonačelnike i na njima je da formiraju ZSO, posle izbora će se pronaći rešenje za sredine koje neće biti deo zajednice iako tamo živi veliki broj Srba – sela u opštinama Vučitrn, Obilić, Gora. Važno je da Srbi imaju mogućnost da jasno iskažu svoju volju i izaberu ljude kojima veruju i da sa njima formiraju nešto što će nadrasti naše opštine - Zajednicu srpskih opština - rekao je Vulin.

On je istakao da će "ZSO imati izvršna ovlašćenja kada je u pitanju obrazovanje, zdravstvo, prostorno planiranje, ekonomski razvoj ali da je od toga važnije koji će je ljudi voditi".

Rečima "ne želimo da se o vama odlučuje bez vas" ministar je naveo na čemu će se raditi u nerednom periodu:

- Prvi u nizu je Briselski sporazum, sledeći sporazumi su o imovini, crkvi, kulturnim vrednostima.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar KM

    28. septembar 2013 | 23:58

    Sto tako nisi pricao i radio dok ste se sa Siptarima dogovarali sta i kako cete da nas prodate?

  • BigFoot

    29. septembar 2013 | 00:42

    Kao oštroumno!

  • Srdjan D.N.

    29. septembar 2013 | 04:53

    Zar bas nema nikoga da ovom postavi pitanje sta mu znaci "na ovim prosorima"? Pa da cujemo jel' "taj prostor" drzava Srbija ili drzava Kosova pa ako kaze da je to Srbija usput objasni zasto to tako i ne nazove a ne da po obicaju mrsi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA