Karla del Ponte pod istragom Haškog tribunala

Na zahtev Radovana Karadžića, specijalno sudsko veće razmotriće ima li osnova da bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte bude optužena za nepoštovanja suda zbog prenošenja poverljivih informacija Amerikancima

  • 5

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron imenovao je danas, na zahtev Radovana Karadžića, specijalno sudsko veće koje će razmotriti ima li osnova da bivša glavna tužiteljka Tribunala Karla del Ponte bude optužena za nepoštovanja suda zbog prenošenja poverljivih informacija Amerikancima.

Specijalno veće će, prema Meronovoj odluci, činiti sudije Kristof Flige, Bakone Džastis Moloto i Barton Hal, saopšteno je iz Tribunala.

Karadžić je prošle sedmice zatražio od predsednika Tribunala da imenuje specijalno sudsko veće koje bi razmotrilo eventualno imenovanje "prijatelja suda", koji bi, za račun tužilaštva, istražio navode da je Del Ponte prenela Amerikancima sadržinu poverljivog spiska svedoka odbrane bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Karadžićev zahtev se temelji na tajnoj depeši američke ambasade u Hagu, objavljenoj na Vikiliksu, u kojoj je navedeno da je Del Ponte 16. aprila 2004. godina potvrdila predstavnicima SAD sadržinu poverljivog spiska svedoka koji je Milošević tri dana ranije bio podneo Tribunalu.

- Čitajući direktno s liste, ona je rekla da spisak obuhvata bivšeg predsednika (SAD) Bila Klintona, bivšu državnu sekretarku Medlin Olbrajt, bivšeg sekretara za odbranu Vilijema Koena, ambasadora Kristofera Hila, generala Veslija Klarka i bivšeg ambasadora Ričarda Holbruka - navedeno je u kopiji depeše, koju je Karadžić priložio uz zahtev.

Del Ponte je, prema toj depeši, obećala predstavnicima ambasade da će ih obaveštavati o razvoju događaja vezanim za Miloševićev spisak svedoka.

Priznajući da on lično nema nadležnosti da štiti prava Miloševića, koji je preminuo 2006. godine u pritvorskoj jedinici Tribunala, Karadžić je istakao da nema nikog drugog ko bi izneo to pitanje pred Tribunal. Bivši lider RS je dodao da je u njegovom ličnom interesu da obezbedi funkcionisanje mehanizama za kontrolu odgovornosti tužilaca koji objavljuju poverljive informacije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • smoki

    1. oktobar 2013 | 23:17

    Komentar ti je glup da gluplji biti ne moze

  • tata-mata

    1. oktobar 2013 | 21:35

    To je laz, da je Milosevic umro. Prema povjerljivim informacijama, on udobno zivi u luksuznoj vili, u otmenom kvartu na periferiji Moskve. Ocevici tvrde da su ga vidjeli ovog ljeta u Opatiji u drustvu Ive Sanadera, gdje ulaze u jahtu Ante Gotovine, i otplovili prema Brijunima. Navodno ih tamo ceka general Mladen Markac sa svojom obitelji u drustvu Milorada Dodika.

  • ...

    1. oktobar 2013 | 18:13

    Dobar vic.... zapamticu pa da prepricavam....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA