CIA: Amerika htela da bombarduje Srbiju još 1993.

Dokumenti CIA pokazuju da je još početkom devedesetih razmatrana vojna intervencija protiv naše zemlje. "Ekonomski i politički razoriti Srbiju da bi Milošević otišao", stoji u izveštaju

  • 21
NATO bombardovanje SRJ 1999. godine Foto-Ilustracija: S. Pikula

Amerikanci su još 1993. razmatrali mogućnost da bombarduju Srbiju. Napadi na vojne ciljeve na teritoriji naše države pominju se u jednom od donedavno tajnih dokumenata CIA kao poslednja opcija protiv stvaranja "Velike Srbije".

U analizi "Srbija: Balkanski kavgadžija za devedesete", u čijem su stvaranju učestovovali sužbenici CIA, Stejt dipartmenta, DIA i Ministarstva odbrane SAD, sastavljenoj krajem januara 1993. godine, navodi se niz mera koje bi trebalo preduzeti protiv navodnih srpskih ambicija za stvaranje "Velike Srbije".

U samom vrhu su snažne sankcije protiv Srbije i njena politička izolacija, a slede predlozi poput stvaranja bezbednih zona u BiH za Bošnjake, naoružavanje Bosne i Hrvatske, vazdušni udari u Bosni i "možda pretnje i preduzimanje vazdušnih udara protiv vojnih ciljeva u Srbiji".

- Naša analiza ukazuje da će "Velika Srbija" biti stalni izvor nevolja na Balkanu u velikom delu ove decenije - piše u ovom dokumentu. "Velika Srbija" će verovatno dovesti do problema u susednim zemljama, započeti etničko čišćenje na Kosovu i steći oružje za masovno uništenje, poput hemijskog oružja.

"'Velika Srbija' verovatno neće oklevati da koristi silu niskog intenziteta van svojih granica i možda pokuša da upravlja Vladom Makedonije i zauzme teritorije koje nisu nastanjene Srbima u Bosni ili Hrvatskoj, posebno u blizini Jadranskog primorja."

U gotovo svim dokumentima CIA iz ovog perioda, kao glavni cilj navodi se rušenje Miloševićevog režima, a ekonomska situacija i životni uslovi u zemlji razmatraju se jedino u tom kontekstu.

Konstatuje se da se za postizanje cilja "ekonomski i politički uslovi u Srbiji moraju razoriti daleko ispod sadašnjeg nivoa (reč je o 1993) da bi se Miloševićeve pristalice okrenule protiv njega i oterale ga sa vlasti".

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran

    1. oktobar 2013 | 23:18

    Bog ce srušiti njih

  • Rankovic

    1. oktobar 2013 | 23:53

    Nicija nije gorela do zore, pa tako nece ni americka..a kad se njihova ugasi, onda ce se pojedine zemlje pored nas ugasit i samnjit.

  • BigFoot

    1. oktobar 2013 | 23:46

    Oni oduvek brinuli o nama više nego mi sami.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA