TAJNI DOKUMENT CIA: Ćosić izdao Milosevića

Slobodan Milošević je pokušao da prepusti drugim liderima u Srbiji da pregovaraju s Hrvatskom, što je Sajrusa Vensa dovelo do zaključka da bi predsednika Dobricu Ćosića mogli privoleti da ''zaobiđe'' Miloševića, tvrdi CIA

  • 2

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) tvrdi u jednom od 300 objavljenih dokumenata sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti da je bivši predsednik SR Jugoslavije 1992. Dobrica Ćosić izdao tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića zbog čega ga je on navodno "uklonio s vlasti".

U dokumentu CIA od 6. februrara 1995. godine navodi se, naime, da su se u toku rasprave o tome kako da se ispregovara da Srbija prizna nezavisnost Hrvatske, čelnici američke administracije prisetili incidenta iz 1992. godine.

- Milošević je pokušao da prepusti drugim liderima (u Srbiji) da pregovaraju s Hrvatskom, što je Sajrusa Vensa dovelo do zaključka da bi predsednika Ćosića mogli privoleti da ''zaobiđe'' Miloševića. Milošević je ovo ''izdajničko'' ponašanje iskoristio kako bi Ćosića u odgovarajuće vreme sklonio s vlasti - stoji u dokumentu, prenose banjalučke "Nezavisne novine".

Iz pomenutih dokumenata proističe da su nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma SAD tadašnjem predsedniku Aliji Izetbegoviću dali šansu da kroz pozitivan tretman sarajevskih Srba pokaže da je za multietničku BiH, ali on tu šansu nije iskoristio.

Podseća se da je jedan od glavnih razloga za otvorenu podršku Bošnjacima administracije predsednika Bila Klintona bilo to da su, po njihovom mišljenju, Srbi želeli veliku Srbiju, Hrvati veliku Hrvatsku, a jedino Bošnjaci multietničku i nepodeljenu BiH.

U dokumentu od 7. decembra 1995. godine govori se o poseti glavnog američkog pregovarača Ričarda Holbruka Izetbegoviću, zbog zabrinutosti SAD zbog opasnosti od masovnog egzodusa Srba iz sarajevskih opština koje, po Dejtonu, treba da pripadnu FBiH.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan D.N.

    2. oktobar 2013 | 14:11

    Mozda jeste a mozda i nije ali ako to "tvrde" ti za koje se kaze u vesti, najverovatnije je da nije. Os istih se moze ocekivati da jednog dana pronadju dokument koji pokazuje da smo sami sebe bombardovali.

  • hercegov grad

    2. oktobar 2013 | 12:43

    uvazavajuci Cosica kao vrsnog intelektualca,a prvenstveno kao pisca i ova situacija je moguca sobzirom da ,vec u to vreme,on nije imao sigurnost u razmisljanju i secanju neposrednih dogadjaja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA