DAČIĆ: Imao sam teške odnose sa Vučićem zbog Đilasa i Tadića!

- Vučić i ja smo imali četiri godine teških odnosa zbog Đilasa. Morao sam da promenim koalicioni sporazum sa Vučićem u Beogradu zbog toga što smo formirali republičku vlast sa DS-om. Tadić me je ucenjivao da Đilas mora biti gradonačelnik - kaže premijer Srbije

  • 8

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je imao četiri teške godine odnosa sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem zbog Dragana Đilasa, i da je on za prvog potpredsednika Vlade Srbije od 2008. godine bio sinonim za čoveka koji ne drži reč, kao i da su ga bivši predsednik DS-a Boris Tadić i Dragan Đilas ucenjivali.

- Znate, nas dvojica smo imali četiri godine teških odnosa zbog Đilasa. Morao sam da promenim koalicioni sporazum sa Vučićem u Beogradu zbog toga što smo formirali republičku vlast sa DS-om. Tadić me je ucenjivao da Đilas mora biti gradonačelnik, a ja sam Vučiću obećao da će on to biti ili idemo na izbore. Međutim, ni Tadić ni Đilas nisu hteli ni da čuju za nove izbore, a sada ih traže. Da sam sada na Vučićevom mestu, izglasao bih gradonačelnika. Zašto? Ko se mača lati, od mača će poginuti.

Na pitanje da li mu je Aleksandar Vučić oprostio na kraju tu 2008. godinu, Dačić odgovara:

- Za njega sam četiri godine bio glavni sinonim za čoveka koji ne drži reč, ali on zna pod kakvim sam pritiskom bio. S druge strane, demokrate su odmah normalizovali odnose s njim. Đilas, Tadić i ostali su postali Vučićevi prijatelji. Sada je to uvek tema kada ostanemo u četiri oka u našim međusobnim peckanjima, to je rivalitet Zvezde i Partizana. Vreme je pokazalo da je to za njega bilo bolje jer je to bila osnova za nastanak SNS-a. Glupo je da sada kažem da sam to uradio da pomognem Vučiću, ali to se desilo i meni je to zaista najneprijatniji deo moje političke karijere.

Predsednik Vlade Srbije izjavio je da je spreman da prekine pregovore u Briselu ukoliko ostane na snazi zabrana Prištine njegovom dolasku na Kosovo, dodajući da Beograd neće dozvoliti ucene, kao i da se Priština plaši sprovođenja Briselskog sporazuma.

- Spreman sam, jer je to poniženje. Nećemo dozvoliti da nas Priština ucenjuje. (Aleksandar) Vučić i ja smo rizikovali svoje karijere, pa čak živote, jer su nam pretili razni ekstremisti. Bili smo uvereni da je to za Srbiju dobro i ja sam parafirao taj sporazum. Ako ja ne mogu da odem na Kosovo, onda sve gubi smisao - rekao je Dačić u intervjuu za "Naše novine".

On kaže i da nije bio zatečen zabranom, kao i da je evidentno da se Priština plaši sprovođenja Briselskog sporazuma.

- Počeli su sa opstrukcijama od kada je postignut dogovor o izborima. Prvo oko glasačkih listića na koje su hteli da stave grb Kosova, zatim je na red došlo mesto za Srbina u centralnoj izbornoj komisiji. Posle su problematični bili birački spiskovi, a na kraju je došla ova skandalozna odluka - navodi premijer.

Dačić kaže i da je načuo da će se tako nešto desiti, o čemu je obavestio i ambasadore zemalja Kvinte, kojima je preneo da, ako do zabrane dođe, nema svrhe njegovo lično angažovanje kao potpisnika Briselskog sporazuma.

- Ako meni nije dozvoljeno da odem na Kosovo, da agitujem da Srbi izađu na lokalne izbore po prištinskim zakonima, onda se postavlja pitanje kakav ja legitimitet imam da uopšte Srbe pozivamo da učestvuju na tim izborima, kakav će biti odziv. Oni to očigledno nisu dovoljno ozbiljno shvatili ili je to Priština uradila na svoju ruku. Šta je, tu je, zatražio sam od Brisela objašnjenje - kaže Dacić, i dodaje da je stigla reakcija, jer je visoka predstavnica EU Kentrin Ešton zakazala za ponedeljak sastanak sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Briselu.

Dačić kaže i da je tražio da se s Ešton vidi pre tog sastanka kako bi izneo stavove od kojih Srbija ne može da odstupi.

Upitan da li se prijavio za glasanje na Kosovu, Dačić kaže da je hteo, ali da za to nema uslova. "Imam pravo da glasam na parlamentarnim, ali ne i na lokalnim, jer treba da imate prebivalište na opštini na kojoj su izbori", objasnio je on.

Na pitanje da li će biti vanrednih izbora u Srbiji, Dačić kaže da to nije tabu tema i da je o tome razgovarao sa prvim potpredsednikom Vučićem kada je bila rekonstrukcija vlade.

- Smatrao sam da, pošto je SNS u međuvremenu dobio na rejtingu, postoje dva načina da se iznova izmeri učešće u vlasti. Prvi, da SNS ima premijera, drugi, da preuzme neki od važnijih resora, kao što su privreda i finansije. Odlučili smo se za drugu varijantu, jer je Vučić rekao da ne želi da bude premijer bez izbora.

Dačić je konstatovao da bi izbori odgovarali najviše SNS-u, a odmah zatim i SPS-u, ali je pitanje da li ima vremena za izbore i da li je normalno kada se kreće u sistemske promene i reforme planirati izbore za nekoliko meseci. "Možda će se stvoriti neka atmosfera da će to biti neophodno, ali smo u ovom trenutku daleko od toga", smatra Dačić.

(Telegraf.rs / Izvor: Naše Novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viki

    4. oktobar 2013 | 10:08

    Dačić se potpuno pogubio i to je sve očitije svakog dana. To što je on sada u Vladi može da zahvali samo DS-u koji ga je ponovo uvukao u ovu igru koju sada sa svima nama igrate na veoma ružan način. Vaša trvenja nas ne zanimaju. Samo je nedostajalo da još tada prenebregnete rezultate izbara i da se međusobno postavljate kako kome pada na pamet. Nas zanimaju radna mesta, nove fabrije, ali one koje se zaista otvaraju, a ne koje rade već godinu dana. U njima su ljudi već zaposleni, a mnogo nas je na Zavodima za zapošljavanje koji čekaju mogućnost da žive život dostojan čoveka

  • Jelena

    4. oktobar 2013 | 10:05

    Jao, jao! Kako god okreneš, Dačić zaslužan za sve dobro što nas snađe. Idi čoveče, valjda misliš da smo svi poludeli i pozaboravljali?!

  • Demo-kra-ti-i-ja

    4. oktobar 2013 | 10:51

    Jao postenjacino... A kad si trckarako kao Snupi uz Tadica bio ti je dobar, sad te ucenjivao. Opasan si ti politicar...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA