Srpski milioni zarobljeni u Njujorku!

Beograd insistira da se što pre otkoči proces sukcesije i očekuje prihode od prodaje vredne imovine u Njujorku

  • 5
Njujork Foto: Tanjug/AP

Ni posle skoro 13 godina otkad su bivše jugoslovenske republike potpisale sporazum o "ostavinskoj raspravi", ne nazire se kraj podele imovine nekada zajedničke zemlje.

Najdalje je napredovala deoba diplomatsko-konzularnih predstavništava, ali samo na papiru. Ostalo je da se postigne dogovor kome će pripasti oko 10 odsto, od ukupno 127 ovih objekata, ali u više od polovine već podeljenih zgrada novi vlasnici još nisu ušli.

Srbija za to vreme "tanji" svoj budžet, plaćajući zakupe i održavanje nekretnina za koje se zna da će pripasti nekom drugom. Primer je stan na Petoj aveniji u Njujorku, za koji naša zemlja, po rečima premijera Ivice Dačića, mesečno od 1991. plaća 10.000 dolara. Dosad to je više od 2,6 miliona dolara. Dupleks od 215 kvadrata, nekada dom izaslanicima Jugoslavije pri UN, ispražnjen je kad počeo raspad SFRJ.

Oliver Antić, savetnik predsednika Republike, koga je vlada imenovala za visokog predstavnika naše zemlje u Stalnom mešovitom komitetu za pitanja sukcesije, kaže za "Novosti" da Srbiji od ovog stana, koji vredi oko 20 miliona dolara, treba da pripadne 40 odsto prihoda:

- Stan se prodaje, a troškovi koje smo plaćali biće obračunati, uz zakonsku kamatu i, naravno, ući će u naš deo.

Prema ovoj računici, Beograd bi od ove transakcije trebalo da dobije oko 11 miliona dolara.

Antić podseća da Srbija insistira da se istovremeno rešavaju problemi u svih sedam aneksa o sukcesiji, koji obuhvataju i račune bivše Jugoslavije, penzije građana i imovina preduzeća, a ne samo da se razmatra raspodela diplomatskih zgrada. Sastanak koji je planiran za sredinu septembra u Sarajevu je otkazan, a nov nije dogovoren.

Na narednom sastanku država-sukcesora, kako saznajemo, Srbija će tražiti i da se poništi dogovor o ustupanju Sarajevu hektara zemljišta u Ankari, koje je Kemal Ataturk poklonio kralju Aleksandru, kao i zgrade koja je replika zgrade na Andrićevom vencu, u kojoj se nalazi predsedništvo.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beogradjanka

    4. oktobar 2013 | 17:41

    Ne dobija Beograd 11miliona, vec Srbija! Prestanite vise da 'boegradizujete' Srbiju. Ja zivim u Beogradu, ali nije Srbija samo Beograd! Zbog takve bahatosti i kompleksa, ljudi iz drugih gradova i ne vole Beograd.

  • стрептомицин

    4. oktobar 2013 | 17:08

    Шта су унели у Југославију да би сада делили? Све је то српска имовина. Доста им је Србија већ поклонила.

  • Zemunac

    4. oktobar 2013 | 18:14

    Ni ja ne volim Beograd :o)))))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA