"Studentski" zakon pred poslanicima u Skupštini Srbije!

Ukoliko predlog za izmenu Zakona o visokom obrazovanju dobije podršku studenti će i ove godine imati šest ispitnih rokova, a uslov za budžet biće 48 bodova, umesto 50

  • 1

Poslanici republičkog parlamenta "pretresaju" amandmane na izmene Zakona o visokom obrazovanju, o kojem bi trebalo da glasaju u četvrtak, 10. oktobra. Ukoliko predlog dobije podršku, omogućiće da studenti i ove godine imaju šest ispitnih rokova i da uslov za budžet bude 48 bodova, umesto 50. Sednica Skupštine počela je oko 10.20.

Ministar prosvete Tomislav Jovanović je tokom debate, pre dva dana, rekao da će predložene izmene omogućiti "armiji studenata" nesmetan početak školske godine tako što će uslovi upisa nove akademske godine ostati nepromenjeni. Kako je rekao, izmene zakona rešiće "životni problem studenata" koji su dovedeni u situaciju da ne mogu da nastave započeto školovanje, jer će omogućiti da studenti i ove godine imaju šest ispitnih rokova i da uslov za budžet bude 48 bodova.

Zakon o visokom obrazovanju, podsetio je, usvojen je 2005. godine, a predvideo je da uslov za upis naredne godine studija, prema evropskim standardima, bude 60 bodova, a uredbama iz godine u godinu studentima je bilo omogućeno da studije nastave pod lakšim uslovima dok je prošle godine izmenama zakona utvđen prag od 50 bodova.

Podršku izmenama Zakona pored poslanika vladajuće koalicije najavila je i većina opozicionih stranaka kako bi, kako su rekli, pomogli studentima da upišu narednu godinu sa 48 bodova, ali su ukazali da to nije trajno rešenje i da bi probleme u obrazovanju trebalo sistemski rešiti.

Opozicija je međutim, kritikovala što je predloženim izmenama omogućeno i osnivanje Akademije za nacionalnu bezbednost, koju su nazvali "školom BIA-e" i "kukavičijim jajetom" koje se umeće među studentske zahteve.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    9. oktobar 2013 | 15:04

    Da a sta je sa visokim skolama? Tamo su ukinuli I produzeni budzet. Nakon 3 godine studija studenti koji su bili u trecoj godini na budzetu imali su pravo na taj produzeni budzet koji je trajao do aprila ili cak septembra. To su ove godine ukinuli tako da sad svi studenti koji nisu rijesili sve ispite upisuju trecu godinu kao obnovci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA