MINISTAR PROSVETE: Vukova diploma neće biti ukinuta!

- Predstoji nam i rangiranje fakulteta, a za neke segmente treba razmisliti o angažovanju naših stručnjaka dokazanih u svetu ili stranaca - kaže Tomislav Jovanović

  • 0

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović najavio je danas krupne promene u obrazovanju, počev od boljeg društvenog i materijalnog statusa nastavnog kadra, dostojne osnovne škole, studija prilagođenih društvenim potrebama, pa do povratka stranih studenata na naše fakultete.

- Takođe, predstoji nam i rangiranje fakulteta, a za neke segmente treba razmisliti o angažovanju naših stručnjaka dokazanih u svetu ili stranaca, kao konsultanata u vitalnim projektima za državu i društvo - rekao je Jovanović u intervjuu Tanjugu i istakao da Vukova diploma neće biti ukinuta.

Mada je vlada usvojila ekonomske mere štednje, ministar Jovanović podseća da je obrazovanje investicija, koja treba da daje rezultat u budućnosti.

- Zato treba dobro razmisliti da li ćemo redukovati ionako malu, nisku investiciju u obrazovanje - rekao je Jovanović.

- Ubeđen sam da ćemo naći rešenje da popravimo društveni i materijalni status obrazovnog kadra, počev od učitelja i onih koji rade u predškolskim ustanovoma pa sve do vrhunskih naučnika i akademika - rekao je Jovanović.

Naglasivši da Ministarstvo prosvete ostaje verno principima bolonjske deklaracije, ministar je najavio promene u visokom obrazovanju, kako bi se bolonjski cilj, kvalitetno obrazovanje iz koga ćemo da produkujemo stručan kadar i istraživače, dostigao.

Promene treba da se odnose na modernizovanje nastavnih sadržaja, smanjenje opterećenja studenata, udžbenike, kako bi izbegli situaciju da naši studenti ne mogu da zadovolje najniže kriterijume predviđene bolonjskim procesom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA