VULIN: Srbija protiv smanjenja mandata međunarodne zajednice

- Eventualna promena mandata Euleksa nije nešto o čemu jednostrano može da odluči Priština, to je nešto o čemu mora da odluči onaj po čijem autoritetu je Euleks i došao - kaže ministar bez portfelja zadužen za KiM

  • 0

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je u porti Pećke patrijaršije da su glasine o umanjivanju mandata međunarodne zajednice na Kosovu zabrinjavajuće i da se zvanični Beograd odlučno protivi tome.

- Glasine koje dolaze o smanjivanju Euleksa na jugu, umanjivanju mandata međunarodne zajednice, za nas su veoma zabrinjavajuće i mi se tome odlučno protivimo - rekao je Vulin i naglasio da se naša država tome posebno protivi zato što smatra da je Euleks na ove prostore došao voljom Saveta bezbednosti UN, i samo voljom SB UN može i da se pomeri.

On je izrazio zabrinutost zbog najava koje stižu da će se smanjivati prisustvo međunarodne zajednice na KiM - čak i tamo gde su naše najveće svetinje, koje su iskusile šta znači nasilje i konstantni napadi i konstantna mržnja.

- Eventualna promena mandata Euleksa nije nešto o čemu jednostrano može da odluči Priština, to je nešto o čemu mora da odluči onaj po čijem autoritetu je Euleks i došao - rekao je Vulin.

Vulin je posetio Pećku patrijaršiju gde je proslavljena slava ovog manastira, Pokrov Presvete Bogorodice.

- Duhovnost našeg naroda koji čuva i crkva i država Srbija jeste ono što nas zadržava na ovom mestu, a gde god nije opstala crkva, nije opstao ni naš narod - rekao je Vulin tom prilikom.

Posle posete Pećkoj patrijaršiji ministar je prisustvovao polaganju kamena-temeljca za zgradu od osam stanova, čiju izgradnju finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

- Ovo je dokaz da država Srbija brine o svom narodu na KiM i da nas odavde ne može oterati niko, Srbija je tu da ostane.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA