JOSIPOVIĆ U PRVOJ POSETI NIKOLIĆU: Teme Vukovar i tužbe za genocid! (FOTO)

- Poseta hrvatskog predsednika je veoma značajna za unapređenje regionalne saradnje i predstavlja jasan signal da u regionu vlada politička stabilnost - kaže Stanislava Pak Stanković

  • 11

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić dočekao je danas ispred Palate Srbija uz najviše državne počasti hrvatskog predsednika Ivu Jospovića, koji boravi u poseti Beogradu.

Dva predsednika su posle dočeka počela tet-a-tet sastanak. Nakon toga uslediće razgovor državnih delegacija dveju zemalja i potpisivanje Sporazuma o saradnji Fakulteta politčkih nauka u Beogradu i Fakuleta političkih znanosti u Zagrebu. Predsednici će se zatim obratiti novinarima.

To je prvi zvanični bilateralni susret dvojice predsednika od kada je Nikolić izabran na tu funkciju u maju prošle godine.

Među temama razgovora biće, kako se očekuje, pitanje ćirilice, ratnih zločina, nestalih osoba, penzija za izbeglice, prava manjina, ali i tužba i kontratužba za genocid koju su Srbija i Hrvatska podnele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde.

Jospović će se u toku dana, kako je najavljeno, sastati i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, predsednikom skupštine Nebojšom Stefanovićem, a planirano je i da se obrati u Parlamentu.

Nikolić i Josipović su se dosad sastajali na marginama međunarodnih skupova i predsednik Srbije je bio u Zagrebu na proslavi povodom prijema Hrvatske u EU.

- Pitanje tužbe i kontratužbe za genocid koje su Hrvatska i Srbija međusobno podnele pred Međunarodnim sudom pravde, svakako će biti jedna od tema tokom razgovora hrvatskog predsednika Ive Josipovića sa predsednikom Tomislavom Nikolićem - potvrdila je savetnica za medije predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković.

- Poseta hrvatskog predsednika je veoma značajna za unapređenje regionalne saradnje i predstavlja jasan signal da u regionu vlada politička stabilnost. Za Srbiju je to posebno značajno u daljem toku evropskih integracija, jer kao važna zemlja regiona Srbija šalje jasnu poruku da se svi problemi mogu rešiti kroz otvoreni i konstruktivni dijalog - kazala je savetnica predsednika Nikolića radiju "Slobodna Evropa".

Prema njenim rečima, veoma je važno, pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj, da dođe do potpunog otopljavanja odnosa dveju zemalja, a prvi zvanični susret predsednika biće veoma važna poruka međunarodnoj zajednici.

Ona je dodala da je poruka iz Hrvatske da Zagreb u ovom trenutku ne namerava da povuče tužbu protiv Srbije za genocid bila iznenađenje za Beograd.

- Mi smo zaista očekivali da će biti povučena hrvatska tužba i bili smo spremni, ako do toga dođe, da i mi povučemo svoju tužbu. Međutim, kako proces ide dalje, naši stručnjaci, pravni eksperti će raditi na tom slučaju. Mi sada idemo kako je druga strana odlučila - objasnila je savetnica predsednika Srbije.

Povodom problema sa upotrebom ćiriličnih natpisa u Vukovaru i drugim mestima, Srbija, prema njenim rečima, ne želi da diže nikakve tenzije.

- Zakon o manjinama se mora primenjivati i mi cenimo izjave koje su sa hrvatske strane bile ohrabrujuće da se table moraju ostaviti na tim mestima, da se ne smeju skidati. Mi smo uvereni da će se to na kraju i primeniti - objasnila je savetnica predsednika Srbije.

Povodom pitanja nestalih, Pak Stanković je rekla da srpska strana shvata značaj rešavanja problema nestalih, ali da se to mora činiti obostrano, odnosno da je to stvar reciprociteta.

U delegaciji Srbije su, pored predsednika Nikolića, i ministar pravde Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ambasador Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukićević i savetnici predsednika: Marko Đurić, Oliver Antić, Predrag Mikić i Stanislava Pak Stanković.

U delegaciji Hrvatske će pored Josipovića biti ministar branitelja Predrag Matić, zamenik ministra spoljnih i evropskih poslova Joško Klisović, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić i savetnici: za spoljne poslove Romana Vlahutin, za evropske poslove Mirjana Mladineo, za unutrašnju politiku Siniša Tatalović, za privredu Tamara Obradović Mazal.

Predsednik Hrvatske prisustvovao je sinoć srpskoj premijeri opere akademika Isidore Žebeljan "Dve glave i devojka" u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru 45. Bemusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stevo

    16. oktobar 2013 | 12:35

    Teme su konačno , rješenje granice na Dunavu , istina o koncentracionim logorima u Srbiji u kojima su držani Hrvati , istina o nestalima te isplata ratne štetet nakon agresije Srpske Vojske u Hrvatskoj ! Bez toga Hrvatska neće poduprijeti Srbiju u EU , to je valjda svima jasno ! A da su Srbi bili i ostali največi neprijatelji Hrvatima i samostalnoj nezavisnoj Hrvatskoj Državi , znaju svi jako dobro . Stoga ovakvi susreti i glumatanja ne doprinose ničemu !

  • ajmooo

    16. oktobar 2013 | 12:53

    Teme su konačno , rješenje granice na Dunavu , istina o koncentracionim logorima u Srbiji u kojima su držani Hrvati , istina o nestalima te isplata ratne štetet nakon agresije Srpske Vojske u Hrvatskoj ! Bez toga Hrvatska neće poduprijeti Srbiju u EU , to je valjda svima jasno ! A da su Srbi bili i ostali največi neprijatelji Hrvatima i samostalnoj nezavisnoj Hrvatskoj Državi , znaju svi jako dobro . Stoga ovakvi susreti i glumatanja ne doprinose ničemu !

  • Ajmo komsije da zakopamo sekire

    16. oktobar 2013 | 10:06

    I nakon bezbroj poseta koje je predsednik RH obavio u regionu napokon dolazi u našu zemlju.O čemu njih dvojica treba da pričaju? Pričaće o prošlosti...Najbolje da se obojica pošalju u istu.Dosta nam je ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA