Devenport: Srbija i EU ušle u novu orbitu!

- Ubacili smo, ne u jednu brzinu više, već u dve brzine više, počeli smo skrining. Srpski stručnjaci koji se bave poglavljima 23 i 24 već su bili u Briselu i imali priliku da postavljaju pitanja zvaničnicima u Evropskoj komisiji - kaže šef delegacije EU u Beogradu

  • 2

Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport ocenio je da su odnosi Srbije i EU "ušli u novu orbitu" i da je dinamika saradnje ove godine "prebačena za dve brzine naviše", što je, kako je konstatovao, osnovna poruka ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije osvećenog napretku Srbije.

Izveštaj EK je, kako je istakao na konferenciji za novinare, deo opšte slike kojom se konstatuju ostvareni napredak i polja u kojima se mora najviše raditi u narednom periodu.

Prema rečima Devenporta, 2013. je za Srbiju bila godina ispunjena postignućima i rezultatima, pre svega, na planu "istorijskog napretka" u dijalogu Beograda i Prištine, ali i zahvaljujući činjenici da je konačno na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

- Ubacili smo, ne u jednu brzinu više, već u dve brzine više, počeli smo skrining. Srpski stručnjaci koji se bave poglavljima 23 i 24 već su bili u Briselu i imali priliku da postavljaju pitanja zvaničnicima u Evropskoj komisiji. Sledeća faza je u decembru kada će srpski zvaničnici i stručnjaci predstaviti planove za usklađivanje sa evropskim pravnim tekovinama - objasnio je Devenport.

Pošto je na konferenciji za novinare direktno prenošeno obraćanje komesara za proširenje Štefana Filea u Briselu, Devenport je, osvrćući se na izrečene poruke, istakao da je osnovna poruka EU danas bila da je politika proširenja EU i dalje čvrsto opredeljenje, ali i da će u predstojećem periodu veći naglasak biti stavljan na pitanja funkcionisanja ekonomija i upravljanja privredom u državama u procesu pristupanja.

Proletošnji sporazum Beograda i Prištine uz posredovanje EU bio je, kako je istakao, prekretnica u dijalogu, a sada se prati realizacija plana za njegovo sprovođenje, što uključuje i pripreme za lokalne izbore na Kosovu.

- Izveštaj skreće pažnju na sve stvari koje treba uraditi ili u kojima treba ubrzati postupanje, primenom akcionih planova. Hajde sada da vidimo i neke akcije iz akcionog plana, na primer, donošenje zakona o zaštiti uzbunjivača, jer bi to umnogome promenilo situaciju u ovoj godini - rekao je Devenport.

Kako je zaključio, odluka Evropskog saveta iz juna bila je veoma važna, a sada je prioritet priprema prve međuvladine konferencije najkasnije u januaru sledeće godine, što, kako je ocenio, zahteva mnogo posla.

- Ne postavlja se pitanje poverljivosti skrininga. Ali, na pojedinačnim vladama, pa i na Vladi Srbije je da odluči kako da reguliše ovu stvar, ali nevladine organizacije su bile prisutne prenosima iz Brisela tako da nema barijera kada je reč o skriningu - zaključio je Devenport.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bosanac_Antivirus

    16. oktobar 2013 | 20:54

    ... EU pravila: do ulaska uskladicanje 4-5 godina u kojima nato drzave nemci i amerikanci usklade sve za ropstvo koje sledi, posle ulaska 12 godina bez ikih prava za ljude sem da za istu prosjacku platu kupuju skupu njihovu rovu... Dakle robstvo a njie ni to jer i rob je imo bar i smestaj placen i hranu a vi samo za prevoz i glad...

  • Bosanac_Antivirus

    16. oktobar 2013 | 20:50

    Jel vi to vanzemaljce glumite u lazima i prodaji naroda u ropstvo? Cuj usli u orbitu a nisu ni seli u raketu nego na klimavu stolicu ropstva.., ali nije bitno, narod dok skonta vi ste u svajcarskoj gde ce vam uplatit za tu rasprodaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA