PRVI PORAZ SLOBE: Na današnji dan pre 17 godina opozicija je prvi put pobedila! (VIDEO)

Tog 17. oktobra 1996. koalicija SPS-JUL doživela je prvi poraz na izborima od uvođenja višestranačkog sistema, posle čega su usledile demonstracije i priznanje izbornih rezultata od strane režima

  • 15

DAN KADA JE OPOZICIJA U SRBIJI PRVI PUT TRIJUMFOVALA! Danas se navršava 17 godina otkako je srpska opozicija od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. prvi put pobedila na izborima Slobodana Miloševića i njegovu koaliciju SPS-JUL.

Posle toga je usledilo donošenje čuvenog lex specialisa, kao i kasnije skidanje zvezde petokrake sa Skupštine grada Beograda. Koaliciju Zajedno tada su predvodili Zoran Đinđić, Vuk Drašković, Vesna Pešić i Vojislav Koštunica.

U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji 1996. koalicija opozicionih partija pobedila je u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske proteste, posle čega je donet lex specialis.

Da su do tada neprikosnovenom vladaru Srbije Slobodanu Miloševiću građani prvi put u velikom broju počeli da okreću leđa, bilo je jasno kada je 17. novembra 1996. uveče, u sedištu Socijalističke partije Srbije, posle prve konferencije za novinare, saopšteno da rezultati stižu sporo i da će novi rezultati biti saopšteni tek sutra.

Tadašnjoj koaliciji SPS-a i JUL-a noć je bila potrebna da bi smislili i sproveli plan poništavanja pobede zajedničke liste Srpskog pokreta obnove, Demokratske stranke i Građanskog saveza Srbije, pre svega u najvećim gradovima Srbije Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Kraljevu.

Recept za to je bio vrlo jednostavan. Svuda gde je izgubila izbore, levičarska koalicija je ulagala žalbe, koje je gradska izborna komisija prihvatala i poništavala rezultate.

Na nekim mestima, kao u Nišu, glasovi su prebrojavani onoliko puta koliko je bilo potrebno da se nađe način koji bi socijalistima i JUL-ovcima naknadno omogućio da se dokopaju odborničkih mandata u lokalnim skupštinama.

Iste večeri koalicija Zajedno pozvala je građane da brane izbornu volju, što je preraslo u najveće demonstracije građana i studenata po svim većim mestima u Srbiji.

Zoran Đinđić, jedan od lidera koalicije Zajedno, tada je rekao da opozicija nema manevarskog prostora za ustupke, jer bi to značilo da priznaje kršenje zakona.

"Mi branimo zakonitost u ovoj zemlji i, nažalost, moramo da je branimo protiv jedne vlasti koja krši zakone", rekao je Đinđić.

Tokom 88 dana protesta na hiljade građana u pedesetak gradova u Srbiji tražilo je i iznudilo poštovanje izborne volje naroda. Tražeći priznavanje rezultata izbora, proteste su organizovali i studenti Beogradskog univerziteta, koji su svoje skupove održavali nezavisno od skupova koalicije Zajedno.

Na poziv šefa jugoslovenske diplomatije Milana Milutinovića, 20. decembra, u Beograd je došla misija OEBS-a na čelu s Felipeom Gonsalesom, kako bi utvrdila prave rezultate lokalnih izbora, a na osnovu originalnih zapisnika koje poseduje opozicija. U protestima zbog poništavanja izbornih rezultata učestvuje sve više građana, u sve većem broju gradova.

Jedan od najkritičnijih dana demonstracija bio je 24. decembar 1996, kada je Miloševićev režim organizovao tzv. kontramiting u centru Beograda. Tokom sukoba smrtno je pretučen pristalica opozicije Predrag Starčević, a teško ranjen demonstrant Ivica Lazović.

Policija je 26. decembra zabranila protestne šetnje centralnim beogradskim ulicama. Kordoni policije od tada su svakodnevno na ulicama Beograda. Jedan od najžešćih obračuna policije s demonstrantima bio je u noći između 2. i 3. februara, na prilazu Brankovom mostu. Policija je tada upotrebila i vodene topove, iako je temperatura bila ispod nule.

Specijalni zakon, lex specialis, čije je usvajanje tražio Slobodan Milošević, stupio je na snagu u februaru 1997. Tim zakonom priznata je pobeda opozicije na lokalnim izborima u Beogradu i drugim gradovima na osnovu nalaza misije OEBS-a.

Istog dana lideri Zajedno potpisali su dva sporazuma, kojima su dogovoreni učvršćivanje koalicije, zajednički nastup na predsedničkim i republičkim izborima 1997. godine i sprovođenje odluka prethodnog sporazuma o podeli mandata na lokalnim izborima.

Za predsednika Skupštine grada Beograda 21. februara 1997. izabran je Zoran Đinđić. On je smenjen 30. septembra iste godine, po raspadu koalicije Zajedno, posle čega je DS prešao u opoziciju u Beogradu.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Twit

    17. oktobar 2013 | 18:20

    Da, to je bila pobeda opozicije a poraz Srbije.

  • Bogoje

    17. oktobar 2013 | 18:17

    Nazalost ali pravicemo ga od blata za par godina!

  • marko

    17. oktobar 2013 | 18:32

    Lazni cetnik u klosarskoj jakni,a sada zahvaljujuci pljacki opstine u kojoj je bio na vlasti multimilioner.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA