Tužilaštvu stigla prijava FHP protiv Dikovića

Traži se ispitivanje navode u vezi sa mogućom odgovornošću načelnika Generalštaba VS za ratne zločine na Kosovu i u BiH

  • 1

Tužilaštvu za ratne zločine stigla je krivična prijava Fonda za humanitarno pravo (FHP) protiv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Fond je krivičnu prijavu podneo krajem januara Republičkom javnom tužilaštvu, koje ju je juče prosledilo Tužilaštvu za ratne zločine, kao nadležnom da ispita njene navode, dodao je Vekarić.

Grupa nevladinih organizacija pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine da ispita navode FHP-a u vezi sa mogućom odgovornošću Dikovića za ratne zločine na Kosovu i u BiH.

Taj poziv uputilo je 14 nevladinih organizacija, iako je Tužilaštvo za ratne zločine 25. januara saopštilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju u krivičnu odgovornost Dikovića za ratne zločine.

- Tužilaštvo je izvršilo proveru navoda Fonda za humanitarno pravo uvidom u sve predmete ratnih zločina koje je Fond naveo u ''dosijeu Dikovića'' i utvrdilo da ne postoji bilo kakav osnov za sumnju za krivičnu odgovornost načelnika Generalštaba VS za ratne zločine - saopštilo je tada Tužilaštvo.

FHP je prethodno osporio podobnost novog načelnika Generalštaba Vojske Srbije i dostavio medijima "dosije" o njegovim, kako tvrde, ratnim zločinima počinjenim nad albanskim civilima.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac je, potom, u potpunosti odbacio navode FHP o Dikoviću, uz ocenu da su navodi u saopštenju potpuno lažni, a delimično i monstruozni.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VisnjaO

    23. februar 2012 | 09:07

    Tužilaštvu stigla prijava FHP protiv Dikovića | Telegraf - Najnovije vesti http://t.co/UmJc6EHs via @TelegrafRs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA