OTKRIVAMO - SRBIN NA ČELU UN: Vuk Jeremić kandidat da nasledi Ban Ki Muna!

Bivši predsedavajući Generalnom skupštinom UN u Njujorku važi za glavnog kandidata koji bi 2016. godine mogao da bude izabran na mesto generalnog sekretara UN, saznaje Telegraf

  • 14

Samostalni narodni poslanik u Skupštini Srbije, bivši član Demokratske stranke, nekada ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić razmišlja da se nakon isteka mandata Ban Ki Muna kandiduje na mesto generalnog sekretara svetske organizacije, saznaje Telegraf.rs.

Munu mandat ističe u decembru 2016, a prema izjavama iz krovne svetske organizacije, budući šef trebao bi da dođe iz redova istočnoevropskih država. Tu priliku pokušaće da iskoristi srpski političar s bogatim iskustvom rukovođenja svetskim organizacijama.

- Vuk Jeremić važi u UN za jedog od najozbiljnijeg kandidata za mesto generalnog sekretara. On je izuzetno cenjen, jer je imao zapažene rezulatate prilikom predsedavanja GS UN, pa nije isključeno da dobije većinsku podršku ukoliko se kandiduje - kaže naš dobro obavešteni sagovornik.

Prema njegovim rečima, Jeremić je ozbiljno prionuo na posao oko osnivanja njegovog instituta koji bi se bavio pitanjima održivog razvoja i međunarodnih odnosa u 21. veku, što ne isključuje pripremu za preuzimanje vođenja UN.

Da je čitava stvar oko dolaska Jeremića na čelo UN verovatna, potvrđuje i pisanje britanske agencije Reuters, koja je baš srpskog političara istakla kao kandidata broj 1 da nasledi Ban Ki Muna.

Jeremić je u međuvremenu obavestio Skupštinu Srbije o njegovom konsultantskom angažmanu s privatnim institutom "Čajna enerdži fond komiti" iz Hong Konga, koji se bavi istraživačkim radom u oblasti energetske bezbednosti, geopolitike i geoekonomije.

- Imao sam neverovatnu priliku da dobijem ubrzan kurs razumevanjn svetskih odnosta. Što se tiče Srbije, značajno je ne samo to da smo demonstrirali kako smo sposobni da pobedimo na glasanju, već i da smo pokazali da imamo kapacitet da vodimo svetsku organizaciju - rekao je Jeremić po napuštanju Njujorka.

Ovaj političar nije želeo da potvrdi saznanja Telegrafa da planira da se vrati u UN, i to na mesto generalnog sekretara. Međutimn, Jeremić naša informacije nije ni demantovao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan Veljkovic

    23. oktobar 2013 | 20:43

    Hajde Srbi, sada u svom stilu, počnite da omalovazavate i pljujete po ovom uspešnom čoveku!

  • ироничар

    23. oktobar 2013 | 20:36

    Svaka čast.. ee kad bi ovo bilo moguće onda super... Konačno i nama pravda da se nasmeši :)

  • Montenegro

    23. oktobar 2013 | 20:26

    Onda odma da resimo Problem sa kosovom, za 3 Dana ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA