Rumunija opominje Srbiju

Nakon što su srpske vlasti pokrenule istragu povodom novog krsta koji su Rumuni postavili u Timočkoj krajini usledile su "packe" rumunskog Ministarstva spoljnih poslova koji otraže da Srbija poštuje prava rumunske manjine

  • 32

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije opomenulo je Srbiju da poštuje prava rumunske manjine.

Opomena je upućena nakon što su srpske vlasti pokrenule istragu povodom novog krsta koji su Rumuni postavili u Timočkoj krajini, saopštio je Romejnijan Global Njuz.

Izvori kažu da su pravoslavni Vlasi u tom području donirali novac rumunskoj pravoslavnoj crkvi i da su u nedelju po prvi put imali priliku da slušaju osveštenje na svom maternjem jeziku.

RNG navode da se odmah nakon ceremonije pokrenula istraga koja je izazvala strah među građanima tog mesta.

- Uskoro će rumunska delegacija otputovati na mesto događaja da izvidi situaciju jer je u jednoj evropskoj državi takav odnos prema manjinama neprihvatljiv - izjavila je na današnjem sastanku Mirčea Dolha, potpredsednica komisije Rumuna u dijaspori.

Ona je dodala da Rumunija planira da proširi svoj Ustav i da će se u novom zakonu definitivno naći i odredbe o Rumunima u dijaspori.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    23. oktobar 2013 | 23:23

    E,moja Srbijo. Svako li istresa buve i podize nogu na nas. Ne mogu da verujem.

  • ироничар

    23. oktobar 2013 | 23:27

    Šta ovi hoće više još?... to je možda pitanje za njih od nas...... ali evo odgovora za nas....: Hoće da nas opomene kako se štiti prava svojih manjina u susednjim i drugim državama- jer to naši ne znaju/ne sme - u Hrvatskoj... da li se je ikoji naš političar pobunio za ovo što se dešava u Вуковару???? NE ... ja zaista molim novinare TELEGRAFA da upute molbu odnosno protesno pismo... odnosno jednostavno pitanje... našoj vladi.... zašto niko iz Srbije ne reaguje na varvarizam u Vukovaru usmeren protiv srpske nacionalne manjine??? Oni bi nama i EU uši pojeli u suprotnom... i potpuno su u pravu po tom pitanju. SRAMOTA SRBIJO, PA TI I PO CENU SVOG NARODA GAJIŠ DOBROSUSEDSKE ODNOSE

  • leteti samo letetis

    23. oktobar 2013 | 23:30

    E zadnja su vremena dosla. Rumuni su bili glavni nadnicari u Istocnoj Srbiji, a sada ga i oni silje na nas. Neka sto su nadnicili kod srba nego su nadnicili i kod vlaha a sada bi i srbe i vlahe pretvorili u rumune. U pamet se Srbijo ako je imas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA