Dačić: Kada Evropa uđe u Srbiju, živećemo kao sav normalan svet

- Beograd će ispuniti dogovor sa Prištinom i nadam se da više neće biti nikakvih uslovljavanja uoči decembarskog samita EU - kaže premijer Srbije

  • 10

Premijer Srbije Ivica Dačić posle susreta sa britanskim šefom diplomatije, Vilijamom Hejgom rekao je da će Beograd ispuniti dogovor sa Prištinom, i dodao da se nada "da više neće biti nikakvih uslovljavanja uoči decembarskog samita EU".

Dačić je rekao da očekuje da će izbori na Kosovu 3. novembra, uprkos potezima Prištine, proteći mirno i da će Srbi na njih izaći u velikom broju.

Kako se navodi u saopštenju Forin ofisa, Hejg je "dao ohrabrenje" Srbiji o početku njenih pristupnih pregovora sa EU u januaru 2014. na osnovu ostvarivanja daljeg napretka u sprovođenju dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Hejg je, kako se navodi u saopštenju, tokom razgovora s Dačićem pozdravio napredak Srbije u sprovođenju sporazuma u dijalogu s Kosovom, uz posredovanje EU, postignut od njegove poslednje posete Beogradu maja ove godine.

- Na osnovu tog daljeg napretka, nadam se da će Srbija januara 2014. početi pregovore o pristupanju EU. Normalizacija (odnosa s Kosovom) je dugoročan proces i važno je da se nastavi stalno tokom pristupnih pregovora Srbije - rekao je Hejg, ukazuje se u saopštenju.

Britanski šef diplomatije dodao je da očekuje uspeh investicione konferencije o Srbiji sutra u Londonu i rekao da je to važan događaj.

Posle sastanka sa britanskim šefom diplomatije, premijer Dačić je učestvovao u debati "Budućnost Srbije u Evropi" u institutu "Četam haus".

Dačić je tom prilikom naglasio da je prioritet Vlade na čijem je čelu da Srbija počne da živi "kao sav normalan svet" i da je zato nužno da se i sami Srbi promene.

- Govoriću vam o Srbiji u Evropi, i to u sadašnjem vremenu, bez obzira na činjenicu da nas do formalnog članstva u EU čeka izuzetno dug i isto toliko težak put - rekao je Dačić u debati u britanskom Kraljevskom institutu za međunarodne odnose, jednom od vodećih u svetu.

Premijer je rekao da građani Srbije moraju da se promene, da ne čekaju da im neko pomogne već da sami nešto urade.

- Verujem da mi, građani Srbije, možemo mnogo. I hajde da u to verujemo zajedno, i da na tome zajedno radimo. Da se zajedno menjamo i da zajedno rastemo - napomenuo je Dačić.

Dačić je priznao da Evropa ima svoje muke i svoje prioritete, kao i jasna pravila, koja ne dozvoljavaju nedorađenim državama, sistemima i privredama da budu njen deo, dodavši da ko to ne razume, ne razume ni šta treba da radi da bi bio deo te velike porodice.

- I baš zato ovoj vladi Srbije, njen osnovni prioritet, njen cilj svih ciljeva, nije to kada će Srbija ući u Evropu, nego upravo suprotno, kada će Evropa ući u Srbiju. Kada ćemo mi sami moći da kažemo da živimo, radimo i ponašamo se onako kako žive, rade i ponašaju se i svi evropski narodi. Ili, kako to imam običaj da kažem svojim sunarodnicima, kada ćemo živeti kao sav normalan svet - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs / Beta / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sitno sitno

    29. oktobar 2013 | 11:52

    Gospodine Dacicu, nisam znao da se trenutno nalazimo u Aziji pa treba da udjemo u Evropu da bi nam bilo bolje.

  • Chwarak

    29. oktobar 2013 | 11:44

    Nek me plate kao radnika u Francuskoj, Nemackoj, Britaniji i necu imati nista protiv! Problem je u tone sto nas promovisete kao jeftinu i vrlo kvalifikovanu radnu snagu! Sramota! Nikad mi necemo ziveti kao normalan svet, jer zaradjujemo i zaradjivacemo bedno!

  • Mswe

    29. oktobar 2013 | 11:13

    Ma da sve je gotovo. Uslovi? Ma kakvi uslovi? Samo da uđemo u eu pa će te onda da vidite šta je ništa. Pokušaćemo da bežimo nazad ali puta nazad neće biti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA