Vučić: Nisam za izbore, ali ako ih opozicija želi, dobiće ih!

- Nisam baš voljan da idemo na izbore, ali ako to traži opozicija i smatra da nemamo legitimitet, mi ćemo reći: "U redu, hajde da proverimo" - kaže vicepremijer Srbije

  • 18

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za "Fajnenšel tajms" rekao je da ne može garantovati da u Srbiji neće biti izbora i da bi radije želeo da vidi više napora u razvoju zemlje.

Analizirajući političku scenu u Srbiji, list podseća da su izbori u Srbiji održani pre tek 18 meseci. Ipak, kako navode, glavna politička tema je da li će novi izbori biti održani na proleće.

"Na vrhuncu popularnosti, lider najveće stranke u vladajućoj koaliciji, zamenik premijera Aleksandar Vučić nije potvrdio da se razmatraju prevremeni izbori. Ali nije ni odbacio tu mogućnost, piše FT.

- Nisam baš voljan da idemo na izbore, ali ako to traži opozicija i smatra da nemamo legitimitet, mi ćemo reći: "U redu , hajde da proverimo" - reko je Vučić za britanski medij.

List dalje piše da su spekulacije o izborima postale su intenzivnije nakon što je prošlog meseca razrešen dužnosti gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a gradski izbori su raspisani za proleće. Istraživanja govore da bi i cela nacija mogla da se izjašnjava u isto vreme.

"Ukoliko, kako se očekuje, EU počne pregovore o članstvu sa Srbijom početkom sledeće godine, gospodin Vučić smatra da treba iskoristi taj politički zamah. Nedavno ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da bi on i njegova stranka mogle da osvoje dovoljan broj glasova da bi mogli da vladaju bez sadašnjeg koalicionog partnera, premijera Ivica Dačić i Socijalističke partije", navodi britanski list i dodaje:

"To takođe može da olakša naprednjacima da proguraju teške ekonomske reforme koje je Vlada pokrenula ovog meseca. Naprednjaci su prošle godine na veliko iznenađenje na parlamentarnim izborima osvojili 24 odsto glasova, ispred prozapadne Srbije Borisa Tadića i Demokratske stranke koja je dobila 22 odsto, i gospodina Dačića i socijalista sa 15 odsto. Zatim, lider naprednjaka Tomislav Nikolić istovremeno je pobedio na predsedničkim izborima Tadića", podseća FT, i dodaje da su naprednjaci ušli u koaliciju sa socijalistima, sa gospodinom Dačićem koji je imao svoju cenu - premijersku poziciju.

"Rejting demokrata je od tada drastično opao. Gospodin Dačić je od tada imao visoku poziciju kao pregovarač Srbije u pregovorima da normalizuje odnose sa bivšom otcepljenom pokrajinom Kosovo, a prelomni dogovor je postignut u aprilu. Ipak, gospodin Vučić se u zemlji odomaćio kao realno najmoćniji čovek. Nakon što je Nikolić postao predsednik i morao da se odrekne stranke, gospodin Vučić ga je nasledio što mu je ojačalo lidersku poziciju", zaključuje se u ovoj analizi.

(Telegraf.rs /Izvor: Financial Times)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stojko

    29. oktobar 2013 | 16:50

    Psi laju karavani prolaze. Vozi ovaj naš karavan a njima nikada neće biti ok rezultati ispod cenzusa koji im sleduju. Srbija nema vremena za potrošene politikante. Lustracija i robija su rešenje za te kriminalce koji su nas satrli posle 2000.

  • Nikola

    29. oktobar 2013 | 17:01

    Ta Dačićeva večita cena, trgovina i ucene isuviše koštaju sve nas.

  • Kraljevcanin

    29. oktobar 2013 | 17:45

    Ma iskreno vise si nam se i ti popeo ... bas nas briga dal ces na izbore ili ne. Znamo mi da je ova drzava pokradena i da ima lopova, otkrio si rupu na saksiji. Kave mi koristi kao obican narod imamo od toga. Dosta vise tog polemisanja hocu kakim necu kakim. Nikom nisi objasnio odakle Vam novac za Arenu i rodjendan. Od koga si uzeo, od ovih pohapsenih, imovinu i novac za nezakonito steknut nacin i prevaru. Zavrsi sa tom farsom ocu necu na izbore... Narod puca polako, hoce rezultate, hoce resenje, ako nemas, dovidjenja prijatelju idi u ruznu istoriju sa svim ovim predhodnicima poput tebe... necu lepo da zivim za 15 godina hocu sad jer nisam kriv za ovu sitaciju, ni ja ni mnogi drugi koji jedva sklapaju kraj sa krajem dok vi nalazite neka bajna imaginarana resenja....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA